Φωτιά στην Εύβοια: Δύο τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς, επιχειρούν εναέρια μέσα | Epirus World

Φωτιά στην Εύβοια: Δύο τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς, επιχειρούν εναέρια μέσα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται από το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ξανά να επιχειρούν τα εναέρια μέσα ενώ στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ψαχνών Γ. Ψαθάς και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.
Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.
Το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής, μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ όπως σημείωσε από τις φλόγες, δεν υπάρχει καμία ζημιά σε σπίτια, παρά μόνο δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα που έχουν καεί. 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ Ψαθάς είπε: «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει».
Ο οικισμός εκκενώθηκε από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι του χωριού Σταυρός, για το οποίο υπήρχε, επίσης, εντολή εκκένωσης. 

Στην περιοχή επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 6 αεροπλάνα, 5 ελικόπτερα, 2 PZL, 18 βυτιοφόρα, 11 μηχανήματα, ενώ στις προσπάθειες συμμετέχουν και 43 άτομα από τον ελληνικό στρατό.
Οι δυνάμεις που θα επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη δασική #πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, είναι 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα,70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.
Ο Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».
Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τη φωτιά στην Εύβοια
Σε συνεχή επαφή τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Διακοπή κυκλοφορίας
Την Κυριακή έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, από το Κοντοδεσπότι όπου μετέβη εσπευσμένα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το χωριό είναι περικυκλωμένο από τις φλόγες και ότι οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όπως πρόσθεσε, έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, με προσωπικό, υδροφόρες κ.λπ.  
 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων
Λόγω της σοβαρότητας του πύρινου μετώπου συγκλήθηκε εκτάκτως και το Συμβούλιο Διαχείρησης Κρίσεων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.
Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετείχαν ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.
Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής του στρατού και αερολεσχών.
Εκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια
Σε έκτακτη ενημέρωση για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Εύβοια, προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η Πυροσβεστική:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 12 Αυγούστου, στις 15:23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.
Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία: Στην 16η χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στη 41η Χιλιομετρική θέση της Εθνικής οδού Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Δεδομένου της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου