Γέμισε και πάλι αφρούς η Παμβώτιδα! | Epirus World

Γέμισε και πάλι αφρούς η Παμβώτιδα!

Μόνιμες τείνουν να γίνουν οι εικόνες της «αφρισμένης» λίμνης των Ιωαννίνων. Τις ημέρες αυτές, μεγάλα τμήματα στην επιφάνεια της Παμβώτιδας, καλύπτονται από αφρούς ενώ ανά διαστήματα η δυσοσμία είναι έντονη. Το φαινόμενο τις ημέρες αυτές εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Πάρκου Κατσάρη ενώ στις αρχές Αυγούστου οι αφροί κάλυπταν την λίμνη στην πλατεία Μαβίλη. Είναι ένα ακόμη δείγμα των σοβαρών και άλυτων επί χρόνια προβλημάτων της Παμβώτιδας η οποία εξακολουθεί να πληγώνεται και να δέχεται μεγάλα ρυπαντικά φορτία.

Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που είχε γίνει από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης το φαινόμενο των αφρών είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης και των καιρικών συνθηκών.
Η λίμνη Παμβώτιδα, καθώς βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα του τοπίου, αποτελεί τον αποδέκτη σημειακών αλλά και διάχυτων πηγών ρύπανσης της λεκάνης απορροής.
Μελέτες και αναλύσεις που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι η Παμβώτιδα είναι μια ευτροφική λίμνη με έντονη ροπή προς υπερτροφικά χαρακτηριστικά, με προβλήματα ρύπανσης που προέρχονται από την πόλη, αλλά και τις δραστηριότητες στη ευρύτερη περιοχή.
Στην ποιότητα των νερών της λίμνης Παμβώτιδας σημαντικό ρόλο παίζει η ορθή διαχείριση των αστικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων καθώς η διαμόρφωσή της από υδρολογική πλευρά και η σχέση επικοινωνίας που έχει με το υπόλοιπο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθορίζει τελικά τις εισροές και τις εκροές από και προς τη λίμνη.
Ο Φορέας θεωρούσε ως βασική προϋπόθεση για την προστασία της λίμνης την εκμηδένιση των σημειακών και διάχυτων πηγών ρύπανσης… Κάτι που δεν έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου..
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου