Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι | Epirus World

Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 4.41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης. Το βίντεο διαθέτει και φέρνει στο φως αποκλειστικά η "Καθημερινή" σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη. Στα παρακάτω στιγμιότυπα φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 96 νεκρούς.

Το ρολόι έδειχνε 16:41 το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Ιουλίου. Το απόγευμα που έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο τραγικές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η μέρα μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Τη στιγμή εκείνη, μέσα από τα πεύκα, εμφανίζεται ξαφνικά λευκός καπνός. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εκείνο το απόγευμα διέλυσαν γρήγορα τον καπνό. Και αποκάλυψαν τις φλόγες από τη φωτιά. Μια φωτιά που παρά τις ενδείξεις που παρουσιάστηκαν στην αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης περί εμπρησμού ξεκίνησε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην αστυνομία κάτοικοι της περιοχής, από την απόφαση ενός 65χρονου κατοίκου να κάψει ξύλα μπροστά στο σπίτι του.



Η φωτιά ξέσπασε μπροστά από σπίτι στο Νταού Πεντέλης και η κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει καρέ καρέ τα πάντα. Μέσα σε 2 με 3 λεπτά, η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ακριβές σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και μια πρόχειρη κατασκευή που μοιάζει με μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και χθες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που προσπάθησε να κάψει ο 65χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «199» ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά με 8 λεπτά καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 4.49 μ.μ. κι ενώ η φωτιά είχε ήδη προχωρήσει.

Τα περιπολικά του 12ου Πυροσβεστικού Σώματος, που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην περιοχή από τις μεσημβρινές ώρες, είχαν ήδη πάρει εντολή να μετακινηθούν στη φωτιά της Κινέτας.

Τα δύο εθελοντικά οχήματα, με τα οποία είχαν αντικατασταθεί, ήταν μακριά και τα πληρώματά τους δεν εντόπισαν εγκαίρως τον καπνό, ενώ τελικά το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα.

Παράλληλα, επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφθασαν στο σημείο στις 5.15 μ.μ., 35 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο

Kathimerini
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου