Ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι... Διπλάσιες οι βροχερές ημέρες! | Epirus World

Ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι... Διπλάσιες οι βροχερές ημέρες!

Είναι διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι; Είναι.. Άλλωστε όπως πολλοί τονίζουν... δεν είναι καλοκαίρι! Ο καιρός σίγουρα διαφέρει ακόμη και για τα Γιάννινα, μία πόλη που ήταν συνηθισμένη στις καλοκαιρινές μπόρες. Ο καιρός είναι διαφορετικός και το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που διαθέτει το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως δε, τονίζει ο καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας, αυτό οφείλεται στις αλλαγές που παρατηρούνται στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι περισσότερα χαμηλά να επηρεάζουν φέτος την χώρα μας και να φέρνουν βροχοπτώσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Οι δύο πρώτοι μήνες του φετινού καλοκαιριού ήταν για τα Γιάννινα και πιο ψυχροί αλλά και πιο υγροί από το μέσο όρο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας, για το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου η μέση θερμοκρασία ήταν 22,0°C έναντι 23,5°C του μέσου όρου.

Δεδομένου ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο (το 2017 η μέση θερμοκρασία του διμήνου ήταν 23,9°C) η διαφορά -1,5°C, ήταν ιδιαιτέρως αισθητή στους κατοίκους της περιοχής.

Όσον αφορά στις βροχές, μπορεί τα ποσά που σημειώθηκαν Ιούνιο και Ιούλιο να ήταν μόνο ελαφρά υψηλότερα από το μέσο όρο (10%, 85 χιλιοστά, έναντι 76) αλλά ο αριθμός ημερών βροχής ήταν διπλάσιος, 24 δηλαδή από τις 61 έναντι 12 στις 61 που είναι το συνηθισμένο.

Τέλος, οι επικρατούντες άνεμοι ήταν βόρειοι ενώ συνήθως είναι βορειοδυτικοί.

Για τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, δεν αναμένεται αλλαγή του καιρού. Δηλαδή, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 20°C έως 30°C περίπου και τις απογευματινές ώρες θα σημειώνονται τοπικές καταιγίδες.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου