Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Τα υπουργεία-κλειδιά | Epirus World

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Τα υπουργεία-κλειδιά

Θέμα ωρών φαίνεται να είναι οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα μετέχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει από το πρωί συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και πιθανότατα το μεσημέρι θα ξεκαθαριστεί αν ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί σήμερα προκειμένου να ξεκινήσει το κύκλο των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους νέους υπουργούς.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έγινε για πρώτη το απόγευμα, την ώρα που αναχωρούσε ο πρωθυπουργός για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησε με περίπου 2 ώρες καθυστέρηση, πυροδότησε τα σενάρια για την ανακοίνωση το ανασχηματισμού σήμερα Τρίτη. Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους δημοσιογράφους δεν θέλησαν να πουν το παραμικρό.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αναβολής για ένα 24ωρο στην περίπτωση που υπάρξουν στελέχη που αρνηθούν να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο που θα τους προτείνει ο πρωθυπουργός, γεγονός που αναμένεται να «βραχυκυκλώσει» τις όποιες αλλαγές σχεδιάζει το Μαξίμου, αλλά είναι ένα σενάριο που με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Τα υπουργείο «γρίφος»
Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες για το αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό ο οποίος μάλιστα θα είναι και εκλογικός. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι του τόνισαν ότι οι αλλαγές θα πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης προς την κοινωνία, την ώρα που η χώρα βγήκε από το μνημόνιο. Ορισμένοι εισηγήθηκαν μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανακατατάξεις σε υπουργεία πρώτης γραμμής, διότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση επικοινωνιακά θα έχει ελάχιστα οφέλη.
Η αλλαγή της σύνθεσης των υπουργείων οικονομικών και οικονομίας αποτελεί παραδοσιακά σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δίκοπο μαχαίρι για το εκάστοτε πρωθυπουργό καθώς οι ισορροπίες είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες.
Επίσης μετά την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη, το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τον νέο Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έρχονται τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί και η θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθώς είναι ένα χαρτοφυλάκιο με πολλές ιδιαιτερότητες που όποιος το ανέλαβε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρέθηκε στο στόχαστρο των τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ιδιαιτέρως κομβικό θεωρείται το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς οι σχέσεις με το δικαστικό σώμα έχουν περάσει από σαράντα κύματα με εκατέρωθεν βολές με τελευταίο κρούσμα την αποφυλάκιση Φλώρου. Παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ υπουργού και αναπληρωτή υπουργού δεν είναι και οι καλύτερες.
Όσον αφορά τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά ανοίγματα από το Μαξίμου μπορεί να υπάρχει πρόθεση να γίνουν, αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την βάση του κόμματος κάτι που αποτυπώθηκε και στα «πηγαδάκια» της Κεντρικής Επιτροπής. Αρκετοί ήταν εκείνοι που σημείωναν ότι τέτοιες κινήσεις δεν έχουν να προσδώσουν κάτι στο νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο μάλιστα θα είναι και εκλογικό.
Νέος Γραμματέας ο Π. Σκουρλέτης με ποσοστό 88%
Με 126 ψήφους ο Πάνος Σκουρλέτης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης, από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο Πάνος Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά. «Υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για το διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το «όχημα» της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει» είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.
Μεταμνημονική... προσγείωση από Φίλη
Ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. «Υπάρχει ανάγκη προγραμματικών επανατοποθετήσεων. Ανοίγεται μπροστά μας μια νέα περίοδος και υπάρχουν νέες δυνατότητες για εκπόνηση πολιτικών προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Σε συνέχεια προς το μνημόνιο, καθώς έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, μη γελιόμαστε. Αλλά και σε ρήξη σε σχέση με αυτό» Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να στραφεί εκ νέου το κόμμα δίπλα στους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα το κόμμα περιθωριοποιήθηκε. «Το κόμμα προϋποθέτει πολιτική συμφωνία. Να του αποδώσουμε τα δικαιώματα που έχουν "απαλλοτριωθεί" από την έναρξη της Μνημονιακής κατάστασης. Μνημόνια σημαίνει παράδοση πολιτικών δικαιωμάτων του κόμματος».
thetoc
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου