Το Βερολίνο επιστρέφει 2.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Υπογράφεται συμφωνία | Epirus World

Το Βερολίνο επιστρέφει 2.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Υπογράφεται συμφωνία

Θέμα ημερών είναι να υπογραφεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα που αποτελεί χώρα εισόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, έως την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ ανάλογη διμερής συμφωνία υπεγράφη ήδη μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.  

Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Ηδη η Γερμανία υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με τους Ισπανούς, ενώ μέχρι την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και με την Αθήνα ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει συμφωνία και με τη Ρώμη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συνάντησης των τριών ηγετών.

Η κυβέρνηση πάντως, στην κριτική που δεχόταν ότι η χώρα αναγκάζεται να δεχτεί επιπλέον μετανάστες την ώρα που ήδη στα νησιά η κατάσταση είναι εκρηκτική, απαντούσε ότι οι ροές από τη βαλκανική οδό προς τη Γερμανία είναι ελάχιστες από την ώρα που οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Παράλληλα σημείωνε ότι με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα αποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανέενωσης και θα αποδεχτεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Εν το μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

«Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ στη Δρέσδη έπειτα από μια συνάντηση με την τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπροωθήσεις.

Είναι σαφές, συνέχισε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη συντηρητική καγκελάριο, έχει εξανεμιστεί πλέον η πεποίθηση ότι η Γερμανία μπορούσε να ελέγξει και να οργανώσει την υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Τη γερμανίδα καγκελάριο περίμενε μπροστά στο κρατιδιακό κοινοβούλιο στη Δρέσδη μια ομάδα περίπου 300 μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης PEGIDA και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πολλοί από τους συγκεντρωμένους εξακόντισαν ύβρεις και προβολές εναντίον της, αποκαλώντας την επικεφαλής της κυβέρνησης «προδότρια του λαού».
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου