Πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ για τα ανεπιτήρητα.. Τα συγκεντρώνουν και τα μαντρώνουν οι Περιφέρειες! | Epirus World

Πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ για τα ανεπιτήρητα.. Τα συγκεντρώνουν και τα μαντρώνουν οι Περιφέρειες!

Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα είναι παλιό και συχνά σοβαρό. Δεν είναι μόνο οι ζημιές που προκαλούν εντός των οικισμών, η αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων, αλλά συχνά αποτελούν και την αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.. Στην Ήπειρο είναι συνηθισμένες οι εικόνες κοπαδιών που κινούνται στους δρόμους, στις εθνικές οδούς, ακόμη και στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους όπως η Εγνατία και η Ιόνια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή θεσμοθετώντας πρόστιμα μέχρι και 1500 ευρώ για τους παραβάτες ενώ στο εξής οι Περιφέρειες θα πρέπει να τα περισυλλέγουν και να τα μαντρώνουν!!

Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα αγροτικά-παραγωγικά ζώα επιχειρεί να λύσει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ)».

Σε εφαρμογή του σχετικού άρθρου οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία η περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων.

Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό των αγροτικών ζώων και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής επιβλέπονται από τις οικείες περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές σε ότι αφορά τον έλεγχο τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων. Όλα τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περισυλλέγονται, οδηγούνται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση κατά την παραμονή τους εκεί.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συντάσσεται «πρακτικό περισυλλογής ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων» που υπογράφεται από τον υπεύθυνο του συνεργείου και στο οποίο καταγράφονται κατ’ ελάχιστον η ημερομηνία περισυλλογής, το είδος των ζώων που περισυλλέγονται, ο αριθμός και ο ατομικός κωδικός αριθμός αναγνώρισης των ζώων που φέρουν σήμανση, ο αριθμός των ζώων που δεν φέρουν σήμανση, η περιοχή απ’ όπου τα ζώα περισυλλέχθηκαν, ο τρόπος περισυλλογής και μεταφοράς των ζώων και η εκμετάλλευση προορισμού των περισυλλεχθέντων ζώων.

Τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εφόσον, μετά την παρέλευση 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους, ο κάτοχός τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους.

 Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εξήντα  ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, τριακόσια εξήντα ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, εκατόν ογδόντα ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και οκτακόσια (800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.

Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εκατό (100) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και πεντακόσια (500) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, τρακόσια (300) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου