Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με θέμα το λιμάνι της Πρέβεζας | Epirus World

Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με θέμα το λιμάνι της Πρέβεζας

Ενόψει της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με θέμα το λιμάνι της Πρέβεζας από τη δημιουργία του μέχρι το 1980 που συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας, το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», προδημοσιεύουμε δείγματα του φωτογραφικού υλικού που συγκεντρώθηκε από το αρχείο των τεσσάρων φορέων αλλά και από το αρχείο συμπολιτών μας που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια.

Εικ.1: 1905. Το νότιο άκρο του λιμανιού της Πρέβεζας από τη θέση του πρώην Τουριστικού Περιπτέρου.


Εικ.2: 1928. Λιμενικά έργα. Από μεταγενέστερο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.


Εικ.3: 1956. Η παραλία της Πρέβεζας. Διακρίνονται εν μέρει η λαϊκή αγορά, το καφενείο ουζερί «Αβέρωφ» του Παν. Φιφή, το παλιό Λιμεναρχείο (που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Δημαρχείου) και η Εθνική Τράπεζα. Φωτογραφία Μεγαλοοικονόμου.


Εικ.4: 1958. Παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων στο λιμάνι. Διακρίνεται ο γερανός του Λιμενικού Ταμείου. Αρχείο Θ. Λούτση.


Εικ.5: τέλος δεκαετίας 1960. Αεροφωτογραφία του λιμένος και της πόλης της Πρέβεζας από το στρατόπεδο Σολωμού μέχρι τον όρμο Βαθύ. Αρχείο Α. Βόλφη.


Εικ.6: Μέσα δεκαετίας 1970. Παλαιά και νέα προβλήτα του λιμανιού γεμάτη εμπορικά πλοία. Αρχείο Π. Γιακουμάτου.
Κάποιες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, δεν θα εκτεθούν, καθώς η ποσότητα του υλικού που συγκεντρώθηκε ήταν μεγάλη και ως εκ τούτου η επιλογή αναγκαία. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες. Οι χρονολογικές ενότητες διαρθρώνονται ως ακολούθως: Από τις απαρχές του λιμανιού μέχρι την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Από την απελευθέρωση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα λιμενικά έργα. Από το 1930 μέχρι το 1955, οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση λιμενικών έργων αποκατάστασης των ζημιών που είχε προξενήσει η γερμανική κατοχή και ο σεισμός του 1948. Η τελευταία ενότητα αφορά στην περίοδο από το 1955 μέχρι το 1980. Μέσα σε αυτήν την περίοδο κατασκευάστηκε ο νέος λιμενοβραχίονας.

Στις θεματικές ενότητες έχουν ενταχθεί φωτογραφίες επιβατηγών πλοίων που προσέγγιζαν το λιμάνι της Πρέβεζας καθώς και φωτογραφίες δραστηριοτήτων με επίκεντρο το χώρο του λιμανιού. Θυμίζουμε ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.
mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου