Εθνική τραγωδία: Πάνω από 50 οι νεκροί. Ερυθρός Σταυρός: Άλλοι 26 νεκροί σε ένα οικόπεδο | Epirus World

Εθνική τραγωδία: Πάνω από 50 οι νεκροί. Ερυθρός Σταυρός: Άλλοι 26 νεκροί σε ένα οικόπεδο

Εφιαλτικές διαστάσεις πήραν οι φονικές πυρκαγιές που κατακαίουν από χθες την Αττική. Τουλάχιστον 54 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ πάντω από 150 άτομα έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 16 παιδιά. Έντεκα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση. 
Οι πρώτες εικόνες στην ανατολική Αττική και ειδικότερα στην περιοχή Μάτι και Ζούμπερι είναι σοκαριστικές. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, άνθρωποι έπεφταν το βράδυ στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει. 
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της Κινέτας στη δυτική πλευρά. 
Διασώστες εντόπισαν σε οικόπεδο 30 μέτρα από την θάλασσα 26 ανθρώπους νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον. Αυτή την εικόνα μετέδωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού!

Αν ισχύουν όλα όσα μαθαίνουμε τα τελευταία λεπτά μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ραφήνας αλλά και εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, 26 νεκροί έχουν καταμετρηθεί κοντά στην Αργυρά Ακτή σε ένα οικόπεδο. Πιθανότατα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στην θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν!
Λίγο αργότερα, ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος της Ραφήνας επιβεβαίωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 πως βρέθηκαν 26 νεκροί, σε χωράφι. Εκτίμησε πως τα θύματα θα αυξηθούν, καθώς υπάρχουν καμμένοι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, στα οποία δεν έχει πάει ακόμα η πυροσβεστική. 
Διασώστες εντόπισαν σε οικόπεδο 30 μέτρα από την θάλασσα 26 ανθρώπους νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον. Αυτή την εικόνα μετέδωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Σύμφωνα με τον διασώστη κ. Ανδριόπουλο, όταν παρατήρησαν ότι στο σημείο βρίσκονται πολλά αυτοκίνητα που είχαν τρακάρει και μεταξύ τους κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους πανικόβλητοι και προσπάθησαν να φτάσουν στην θάλασσα. Οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί, πολλοί εκ των οποίων  βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.
Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, αναφέρουν ότι οι 26 βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε χωράφι κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι, πάνω από εκεί εντοπίστηκε άλλη μια σορός γυναίκας και στην ταβέρνα της περιοχής άλλα τρία άτομα νεκρά. 

H ανατολική και η δυτική Αττική έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό και αναμένεται σήμερα (Κύπρος, Ισπανία).  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δεν διέψευσε την ύπαρξη κι άλλων θυμάτων όμως σημείωσε πως επισήμως δεν μπορεί να μιλήσει για μεγαλύτερο αριθμό έως ότου τα σώματά τους να μεταφερθούν στο «Σισμανόγλειο». 
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Νέα Μάκρη - Άνθρωποι μέσα στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες Ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκτιμά πως θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 6 μηνών.
 Σε δηλώσεις του λίγο πριν τις 3 το πρωί, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ξεπερνά τους 20. 
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τις επιχειρήσεις έρευνας θα συνδράμει drone του αμερικανικού στρατού, ενώ έκανε αναφορά και στα μέτωπα που συνεχίζουν να κατακαίουν την Αττική.
"Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε", σημείωσε και τόνισε πως "μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί".
Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι απ’ τις ακτές της Ραφήνας
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, αν
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.
Τσίπρας: Είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα
«Είναι μία δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 600 άντρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν και πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι εικόνα ασύμμετρου φαινομένου και τόνισε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, συντονισμένη με σχεδόν όλα τα σώματα. "Είναι σε συντονισμό η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμενικό και ο στρατός, ο οποίος σε λίγο θα συνδράμει και αυτός, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο λέγοντας ότι «αυτό που προέχει δεν είναι, τούτη την ώρα, όσο και αν για το καθένα μας είναι ανεκτίμητο, η περιουσία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό, που τούτη την ώρα έχει αξία, μεγαλύτερη από κάθε άλλο, είναι η ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουν υλική αξία ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν» υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ενότητα και προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και για τη χώρα» και ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις. Τους εθελοντές και κυρίως τους πυροσβέστες, άντρες και γυναίκες που με αυτοθυσία έχουν καταφέρει να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές». «Είμαστε δίπλα τους, όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και στόχος όλων μας είναι να περιορίσουμε την καταστροφική συνέπεια ενός ασύμμετρου φαινομένου» είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν τον προβληματίζουν οι πολλές εστίες της φωτιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει". "Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί είναι μια δύσκολη νύχτα» πρόσθεσε.
Συγκέντρωση τροφίμων στον δήμο Μαραθώνα

Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).

Όποιος θέλει να προσφέρει κάτι από τα ανωτέρω είδη μπορεί να προσέρχεται επίσης στο Δημοτικό Κατάστημα για να αφήσει την προσφορά του.

Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη μπορούν να προσέρχονται στο ανωτέρω σημείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ψυχραιμία και αλληλεγγύη στους πληγέντες.
Τραγικές εικόνες

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Ανείπωτη ΤΡΑΓΩΔΙΑ...!😪Ο αριθμός νεκρών(ανάμεσά τους και παιδιά)-τραυματιών-αγνοούμενων μεγαλώνει,ΔΥΣΤΥΧΩΣ!


Χρησιμες πληροφορίες

Το marathon γέμισε!!!! Ανοιξε ομως τις πόρτες του και το Νηρεας νέα Μάκρη για όσοι συνάνθρωποι μας χρειάζονται φιλοξενία!!!!! Τηλέφωνο 2294091214.

Γιατρός - Νέα Μάκρη [Βασίλης Παπαϊωάννου]
Αφιλοκερδώς ιατρική βοήθεια σε όποιον χρειαστεί.
Τηλέφωνο - 6932392710

Το ιατρείο θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο.

   Στο λιμάνι της Ραφήνας εξελίσσονται στιγμές από αρχαία τραγωδία, καθώς συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στο λιμάνι της Ραφήνας βρίσκονται αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κατερίνα Αδαμοπούλου, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ιατροί Γεράσιμος Βουδούρης και Κωνσταντίνος Μώρος.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 23.07.2018, στην Κινέτα σήμανε συναγερμό! Μια φωτιά ανεξέλεγκτη, η οποία έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της και τελικά έσβηνε στην θάλασσα! Μόλις λίγες ώρες αργότερα, νέες φωτιές έμελλαν να προκαλέσουν τον τρόμο σε χιλιάδες πολίτες!

Μάτι, Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Ανδρέας, Ζούμπερι, Πεντέλη, Ν. Βουτζάς, Κόρινθος, Κάλαμος, αλλά και Χανιά, βίωσαν τον πύρινο εφιάλτη!
Η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί
Συγχαρητήρια και κουράγιο σε όλους αυτούς που παίρνουν 3,60 και θυσιάζονται αυτές τις ώρες (Φωτογραφία:Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)



Τα όσα διαδραματίζονται από το πρωί της Δευτέρας, 23.07.2018, σε Δυτική και Ανατολική Αττική δεν έχουν προηγούμενο. Οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών έδειξαν ξεκάθαρα τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την απουσία σχεδιασμού στην περίπτωση τέτοιων περιστατικών όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες, που είναι παραθεριστικές, όπως η Κινέτα, οι Άγιοι Θεόδωροι αλλά και το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και άλλες περιοχές βρέθηκαν στην δίνη της πύρινης λαίλαπας με τους άνδρες της πυροσβεστικής να δίνουν όλο τους το είναι, όπως πάντα, για να περιορίσουν την καταστροφή, αλλά να μην υπάρχει ο σωστός συντονισμός και η σωστή εκτίμηση για το εύρος που μπορεί να πάρουν οι πυρκαγιές.

Οι κάτοικοι, ανήμποροι να αντιδράσουν, σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν από το ένστικτο και σώθηκαν αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και η κεντρική διοίκηση, ο λεγόμενος και κρατικός μηχανισμός φάνηκε ότι δεν είχαν κανέναν σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλες φωτιές με πολλά μέτωπα στην καρδιά της Ελλάδας. Στην Αττική.

Ανθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, έτρεχαν να σωθούν με ό, τι μέσο μπορούσαν, έπεφταν ακόμα και στην θάλασσα. Η πυροσβεστική έκανε την πρώτη επίσημη ενημέρωση σχεδόν εννέα ώρες μετά. Η μόνη έννοια των αρμοδίων υπουργών ήταν να αφήσουν να εννοηθεί ότι οι φωτιές αυτές δεν ήταν τυχαίες και όχι να συντονίσουν τους υφισταμένους τους.

Κόσμος εγκλωβίστηκε σε παραλίες και περίμενε βοήθεια από την θάλασσα. Άνθρωποι ήταν τόσο πανικόβλητοι που πήραν βάρκες και βγήκαν στα ανοικτά για να σωθούν από τις φλόγες και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό! Δανοί τουρίστες μίλησαν με την χώρα τους και ενημέρωσαν ότι κινδυνεύουν!

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για απολογισμό τόσο σε καμένα σπίτια όσο και σε ανθρώπινες ζωές κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα.

Άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και ψάχνουν μέσα στη νύχτα κατάλυμα για να δουν πώς θα περάσουν το βράδυ μη γνωρίζοντας τι έχουν απογίνει οι περιουσίες τους.

Μια εικόνα αποκαρδιωτική που 12 ώρες μετά την πρώτη πυρκαγιά έκλεισε με ένα σόου μπροστά στις κάμερες με τους υπουργούς να ενημερώνουν έναν σκυθρωπό πρωθυπουργό, περιγράφοντας μια κατάσταση η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα...
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου