Η παράδοση συναντάει τη γεύση στο 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό

Επίσημη έναρξη το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 για το 2ο Συμποσίο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό του Δήμου Ζηρού με πολλές συμμετοχές και πλήθος κόσμου να αγκαλιάζει την εκδήλωση βλέποντας από κοντά το ψωμί και τα παράγωγα του αλευριού που είχαν την τιμητική τους .



Στον πανέμορφο αύλειο χώρο του πέτρινου και καλά διατηρημένου πρώην Δημοτικού Σχολείου του Θεσπρωτικού , οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν παραδοσιακά ψωμιά , πίτες και άλλα ντόπια εδέσματα , να δουν παλαιά σκεύη και τεχνικές που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στα χωριά της περιοχής.



Σημαντική η παρουσία των τοπικών συλλόγων και φορέων καθώς των τοπικών κοινοτήτων των χωριών της Λάκκας Σούλι που συμμετείχαν ενεργά στολίζοντας τους πάγκους τους με τον καλύτερο τρόπο , εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής , ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου ,ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης Χρυσόστομος , η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Δήμητρα Ευθυμίου, ο Τάσος Τόλης επίτιμος πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος , μαζί με μέλη της Λέσχης ,εκπρόσωποι του Δήμου και των τοπικών κοινοτήτων και φορέων .



Τον αγιασμό ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή , του Αντιπεριφερειάρχη κ.Ιωάννου και στη συνέχεια ο κ. Τόλης έκανε μια σύντομη ομιλία για την “Τοπική γαστρονομία” .Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε διαγωνισμός παραδοσιακού ψωμιού και παραγώγων του , ενώ οι βραβεύσεις και οι έπαινοι θα δοθούν σήμερα από τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων.



Χαρακτηριστικό δρώμενο της εκδήλωσης η παρασκευή της μπομπότας του ψωμιού των φτωχών όπως ονομάζεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Νικολιτσίου. Η μπομπότα είναι ένα ψωμί που παρασκευάζετε από καλαμπόκι αφού στην κατοχή δεν υπήρχε αλεύρι.



Το πρόγραμμα για την 2η μέρα του συμποσίου σήμερα Κυριακή είναι το εξής :

19.30: Έναρξη 2ης ημέρας.

Επίδειξη μενού με τοπικά προϊόντα και επίδειξη μαγειρικής από μαγείρους μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος non teste.

20.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους (Συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης κ.ά).

20.15: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στο καζάνι από τον κ. Χριστόφορο Γκουντέβα μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα”.

20.30: Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών.

Ευχαριστίες συλλόγων και παραγωγών – Αποτελέσματα Συμποσίου.

– Διασκέδαση με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση :



Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Μεγάλος χορηγός του 2ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου είναι η ΕΡΤ με την ΕΡΤ 3 και την ΕΡΤ Ιωαννίνων.
mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου