Μαθητικές διαδρομές στα αρχαία Γίτανα | Epirus World

Μαθητικές διαδρομές στα αρχαία Γίτανα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες με τίτλο «Στο θέατρο των Γιτάνων».

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Α΄θμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη γνωριμία με την αρχαία πόλη των Γιτάνων, τον μεγαλύτερο σε έκταση και σημαντικότερο από πλευράς πολεοδομικής οργάνωσης, αρχαίο οικισμό της Θεσπρωτίας.

Η θέση της αρχαίας πόλης σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ελάχιστη απόσταση από την κοίτη του ποταμού Καλαμά, του αρχαίου Θυάμιδος, αποτελεί επιπλέον αφορμή για την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 13 Ιουνίου με τη συμμετοχή μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Καστρίου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης των Γιτάνων (τομέας ιδιωτικών οικιών, αγορά, ναοί, πρυτανείο) και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου, το οποίο, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, είχε λειτουργήσει κατά την αρχαιότητα και ως χώρος πολιτικών συναθροίσεων των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών (υπεύθυνοι δράσης: Στ. Βασιλειάδης, Μ. Καραμπά αρχαιολόγοι).

Οι μαθητές θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ήπειρος 2014 – 2020» (υπεύθυνοι δράσης: Ι. Κοκκαλίδου, αρχιτέκτων, Φ. Βάσσης, πολιτικός μηχανικός, Λ. Δόση, μαρμαροτεχνίτρια).

Γενικός συντονισμός: Γ. Πλιάκου, Προϊσταμένη Τμ. Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑ Θεσπρωτίας, Στ. Βασιλειάδης, αρχαιολόγος ΕΦΑ Θεσπρωτίας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου