Γεύση από φυσικό αέριο… Έτοιμο το πρώτο πρατήριο στα Γιάννινα! | Epirus World

Γεύση από φυσικό αέριο… Έτοιμο το πρώτο πρατήριο στα Γιάννινα!

Σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου στα Γιάννινα, αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η ΔΕΠΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ. Οι εγκαταστάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το πρατήριο θα εφοδιάζει επαγγελματικά οχήματα αλλά και ιδιωτικής χρήσης. Έτσι η Ηπειρωτική πρωτεύουσα θα πάρει την … πρώτη γεύση από φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων μηνών. Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και του Αστικού ΚΤΕΛ είχε υπογραφεί στις αρχές του 2017 και σε ενάμισι χρόνο περίπου το πρατήριο γίνεται πράξη.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς Θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την οδική μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο καθώς η περιοχή δεν είναι συνδεδεμένη με το εθνικό σύστημα αγωγών.
Το νέο πρατήριο της ΔΕΠΑ, στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα προσφέρει  φτηνό εναλλακτικό καύσιμο στον επαγγελματία, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των μεταφορών.
Παρέχει επίσης σπουδαία περιβαλλοντικά οφέλη στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και απασχόληση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα το άνοιγμα του CNG πρατηρίου στα Ιωάννινα θα προσφέρει τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει επιχειρησιακές συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προμήθεια με Φ.Α. σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της ευρύτερης περιοχής.
Στους χώρους του αμαξοστασίου έχουν ήδη τοποθετηθεί οι αποθήκες, οι συμπιεστές καθώς και οι αντλίες και όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες εγκαταστάσεις που απαιτούνταν και πλέον απομένουν μικρές λεπτομέρειες, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ καθώς και οι άδειες λειτουργίας.
Εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις η έναρξη λειτουργίας θα γίνει σε ένα περίπου μήνα όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1 ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής, κάνοντας λόγο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα χάρις στην συμβολή και την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ήδη στο αμαξοστάσιο υπάρχει το ένα από τα τρία αυτοκινούμενα κοντέινερ που θα μεταφέρει στην περιοχή μας το φυσικό αέριο καθώς και τα πρώτα δυο αστικά που θα κινούνται με φυσικό αέριο , ενώ σταδιακά θα ακολουθήσει και η αντικατάσταση του στόλου με νέα που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο.
Και ενώ τα Γιάννενα ετοιμάζονται να υποδεχθούν έστω και μέσα από αυτό το έργο το φυσικό αέριο μόνο για κίνηση οχημάτων, από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου δεν σταματούν οι προσπάθειες για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο, όπως τόνισε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειαρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Έτσι μετά από τις συζητήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια με την ΔΕΠΑ φαίνεται πως ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της μέσω του λιμένος Ηγουμενίτσας.  Για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, έχουν κληθεί  εδώ και πολύ καιρό στοιχεία καταναλώσεων από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ.. μόνο που  υπάρχει μια δυστοκία κυρίως από τις επιχειρήσεις, ακόμη και από αυτές που είναι εγκαταστημένες στις ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και Πρέβεζας. 
Την περίοδο αυτή ήδη  εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.
Για την κατασκευή του έργου ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το ΥπουργείοΝαυτιλίας  κωλυσιεργεί για την έγκριση του MasterPlanτου λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό  υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των  σχεδίων- προτάσεών  της  από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου