Ηλίας Κονοφάγος… Η Ήπειρος είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή… | Epirus World

Ηλίας Κονοφάγος… Η Ήπειρος είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή…

Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού και είχε ως κεντρικούς ομιλητές μέλη της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις πολιτών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Μέλη των κινήσεων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου όπου είχαν αναρτήσει και πανό με συνθήματα. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ αλλά και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, ωστόσο δεν δημιουργήθηκε ένταση.
Το θέμα της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο και από τους ομιλητές δεν έγινε καμία αναφορά στην Ήπειρο…
Η μία και μοναδική αφορούσε στην έλευση φυσικού αερίου με τον αγωγό που πρόκειται να κατασκευαστεί μετά την συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ και Κύπρου.. Κάτι που  πρόκειται να γίνει σε βάθος δεκαετίας.
Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το ερευνητικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στην Μεσόγειο παρουσίασε ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ερευνών.  Σήμερα το μεγαλύτερο εντοπισμένο κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και σχεδόν εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόκειται για ένα κοίτασμα «υπεργίγαντα» όπως αποκαλείται στην ορολογία των εταιριών το οποίο εντοπίστηκε από τους Ιταλούς με μία νέα ερευνητική μέθοδο που χρησιμοποιούν.
Σημαντικά κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου, όμως σαφώς μικρότερα από αυτό της Αιγύπτου, ενώ εικάζεται ότι το αδελφό κοίτασμα αυτού βρίσκεται νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Απομένει φυσικά αυτό να επιβεβαιωθεί μέσα από τις έρευνες.
Το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι τεράστιο. Αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα στον χώρο δραστηριοποιούνται δώδεκα εταιρίες, μεταξύ αυτών και οι μεγαλύτερες του κόσμου.
Παρότι λοιπόν οι ομιλίες δεν περιείχαν… Ήπειρο, στο τέλος της εκδήλωσης τέθηκαν δεκάδες ερωτήματα, από πολίτες που αντιδρούν στις εξορύξεις, ορισμένες φορές μάλιστα σε πολύ έντονο έως και επιθετικό τόνο.
Ο κ. Ηλίας Κονοφάγος μίλησε στο Epiruspost μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τις προοπτικές της έρευνας στην Ήπειρο καθώς και για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
«Πιστεύω ότι αν φτάσουμε στις εξορύξεις θα είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα. Εάν γίνουν όμως θα πρέπει να γίνουν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η προσπάθεια νομίζω ότι έχει γίνει και από το Υπουργείο και από την εταιρία. Αυτό που μένει είναι να καλέσουν τον κόσμο που αντιτίθεται και να τον ενημερώσουν διεξοδικά ώστε να καταλάβουν και να υπάρξει μία αρμονία μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται κι αυτών που πρόκειται να βάλουν τα κεφάλαια. Μπορεί να γίνουν πράγματα στην Ήπειρο και να μην βρεθεί τίποτα. Έρχονται να κάνουν μία προσπάθεια. Με τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που κάνουμε, έχουμε δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί..».
Τι μπορεί να κρύβει το υπέδαφος της Ηπείρου; Προς το παρόν σαφής απάντηση δεν υπάρχει κι αυτό επειδή, όπως είπε ο κ. Κονοφάγος, η Ήπειρος είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή.  
«Από τις μελέτες των Καναδών που έχουμε είναι σαφές ότι η περιοχή έχει δυνατότητα να βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες. Κάτι τέτοιο για τα επόμενα χρόνια θα φέρει νέα τεχνολογία και θα εξοικειωθούν οι νέοι με αυτή.. Και μπορεί να γίνει με προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ακαδημαϊκός  Λουκάς Χριστοφόρου ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της Επιτροπής που καλύπτει διαχρονικά όλες τις πτυχές του ενεργειακού προβλήματος και ο  Ραφαήλ Μωυσής ο οποιος αναφέρθηκε στο ριζικό μετασχηματισμό που η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συντελεστεί στο παγκόσμιο και ελληνικό ενεργειακό τοπίο στις προσεχείς δεκαετίες. Συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσιάνος Μαυρέας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου