Στην ηρωίνη από τα 19 έξι στους δέκα χρήστες.. Αποκαλυπτικά στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος | Epirus World

Στην ηρωίνη από τα 19 έξι στους δέκα χρήστες.. Αποκαλυπτικά στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Έλληνες που μένουν στα αστικά κέντρα, άνεργοι, στην συντριπτική πλειοψηφία άνδρες και με μέση ηλικία τα 32 χρόνια. Αυτά είναι τα στοιχεία που το βασικό προφίλ όσων ζήτησαν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, κατά την διάρκεια του 2017. Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών είναι τα 16,8 χρόνια. Έφηβοι δηλαδή έχουν την πρώτη δοκιμή. Το χασίς είναι η βασική ουσία έναρξης της χρήσης ενώ από το σύνολο των ατόμων που μπήκαν στις θεραπευτικές κοινότητες το 58,3% κάνει συστηματική χρήση ηρωίνης.

Στοιχεία που προκαλούν ανατριχίλα και αποδεικνύουν τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους αριθμούς. 580 αναζήτησαν βοήθεια την προηγούμενη χρονιά με τους 206 από αυτούς να μπαίνουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα για απεξάρτηση από παράνομες ουσίες και τους 51 να αναζητούν βοήθεια και θεραπεία από εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, το διαδίκτυο. Οι υπόλοιποι είναι μέλη των προγραμμάτων οικογένειας.

Το 52% όσων ζήτησαν βοήθεια προέρχεται από το Νομό Ιωαννίνων, το 16% από την Άρτα, το 8,7 από την Θεσπρωτία και το 2% από την Πρέβεζα. Επίσης στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος αναζήτησαν βοήθεια άνθρωποι από την Κέρκυρα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό που κάνει το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, οι έξι στους δέκα από αυτούς που ζητούν βοήθεια κάνουν χρήση ηρωίνης.

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, προκύπτει ότι η συστηματική χρήση ηρωίνης ξεκινά για τους άνδρες στην ηλικία των δεκαεννιάμισι χρόνων και για τις γυναίκες ένα χρόνο αργότερα.

Λίγο πριν τα 22 τους χρόνια κάνουν για πρώτη φορά ενέσιμη χρήση, ενώ την ίδια περίοδο συνήθως συλλαμβάνονται για πρώτη φορά από τις αρχές.

Η πορεία τους στην συστηματική, ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για σχεδόν 12 χρόνια. Φτάνοντας στην ηλικία των 32 ετών ζητούν για πρώτη φορά βοήθεια.

Στο ΚΕΘΕΑ αναζητούν βοήθεια χρήστες χασίς αλλά και άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Ο πληθυσμός αυτός παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η ηλικία όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη είναι μικρότερη από τον γενικό μέσο όρο.

Αντίστοιχα όσοι καταφεύγουν με αίτημα θεραπείας από το αλκοόλ έχουν ξεκινήσει την υπερβολική κατανάλωση λίγο μετά τα είκοσι και συνεχίζουν επί είκοσι χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου