Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων… Η επόμενη μέρα… Καλών Τεχνών κατά πάντων… | Epirus World

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων… Η επόμενη μέρα… Καλών Τεχνών κατά πάντων…

Κατά πάντων στρέφεται η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αφορμή το σχέδιο νόμου για την συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου. Την ίδια ώρα ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης εξέφρασε ενστάσεις επί του σχεδίου, θεωρώντας ότι με αυτές συμφωνεί το σύνολο της Πρυτανικής Αρχής. Τα περισσότερα σίγουρα θα ειπωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει η Σύγκλητος και θα συζητήσει διεξοδικά επί του σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Επί της ουσίας το σχέδιο νόμου ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου που θα καλύπτει ολόκληρη την Ήπειρο. Ωστόσο η νέα αρχή αναπόφευκτα συναντά αντιδράσεις.
Οι μεγαλύτερες στην παρούσα φάση διατυπώνονται από την Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία αρνείται να δεχθεί την ένταξη του Τμήματος Λαικής Μουσικής Παράδοσης του ΤΕΙ, το οποίο μετατρέπεται σε Τμήμα Μουσικών Σπουδών, θεωρώντας ότι αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ξενοφών Μπήτσικας, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου επιτέθηκε κατά πάντων… Της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, του Πρύτανη και της Πρυτανικής Αρχής, της Επιτροπής που επί μήνες επεξεργάστηκε το σχέδιο συγχώνευσης.
«Η μόνη Σχολή που τιμωρείται από το σχέδιο νόμου είναι η δική μας. Αρνούνται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού… Θυσιάζουν την δική μας Σχολή για να στηθεί το μεγάλο πανεπιστήμιο», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Μπήτσικας, υποστηρίζοντας έμμεσα τουλάχιστον, ότι η καλύτερη λύση για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα ήταν να ενταχθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο είχε εκφράσει ανάλογη βούληση.
Ο κ. Μπήτσικας έκανε λόγο για εμπαιγμό του τμήματος, καθώς ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το αίτημα της Σχολής θα στηριχθεί, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πράξη.
Τέλος στις δηλώσεις του, υποστήριξε ότι με το νέο σχέδιο νόμο καταργείται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, θέμα που κατά τον ίδιο, είναι μείζον και θα πρέπει να απασχολήσει όλους.
Αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα αντιδράσει η Σχολή αναμένεται να ληφθούν στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου κατέθεσε έξι παρατηρήσεις:
  1. Η άμεση διάθεση και ακολούθως άμεση προκήρυξη τουλάχιστον πέντε έως έξι θέσεων μελών ΔΕΠ για καθένα από τα νέα Τμήματα που θα δεχτούν φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Αυτό είναι αναγκαίο, καθόσον τα Τμήματα αυτά διαθέτουν ήδη μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, ο οποίος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω αναμενόμενων αφυπηρετήσεων. Παράλληλα, όμως, είναι βέβαιο ότι τα νέα μέλη ΔΕΠ, που θα επιλεγούν με ακαδημαϊκές διαδικασίες Πανεπιστημίου, θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στα νέα Τμήματα, ενώ θα συμβάλουν καθοριστικά και στη διαμόρφωση των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών τους. Επίσης, η λειτουργία των νέων Τμημάτων δεν θα επηρεάσει την κατανομή και τις διεκδικήσεις για μέλη ΔΕΠ από τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου, για πολλά από τα οποία το ζήτημα του προσωπικού κατέχει  δεσπόζουσα θέση.
Είναι, βέβαια,  γεγονός ότι για την εύρυθμη λειτουργία των νέων Τμημάτων θα απαιτηθεί προσωπικό και όλων των άλλων κατηγοριών.
  1. Είναι γνωστό ότι το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και παλινδρομήσεις, μέχρι να λάβει τη σημερινή μορφή του, με διαφοροποιημένο όνομα, πενταετείς σπουδές, ειδικές εξετάσεις και επαγγελματικά δικαιώματα που πετύχαμε. Το Τμήμα και η Σχολή, με ομόφωνες αποφάσεις τους, θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την πρόσφατη μορφή που έλαβε το Τμήμα και πρωτίστως προσδιορίζουν τη μελλοντική  κατεύθυνση της Σχολής στις Εικαστικές σπουδές. Κρίνω ότι οι ομόφωνες αποφάσεις  του Τμήματος και της Σχολής πρέπει να υιοθετηθούν ως συνολική έκφραση και προσανατολισμός  και των δύο Συλλογικών Οργάνων.
  2. Η πρόταση που έχει κατατεθεί για το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και το νεοϊδρυόμενο Τμήμα Ψυχολογίας  δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά  του.
  3. Σύμφωνα με όσα τεκμηριωμένα καταθέτουν και υποστηρίζουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία», υφίσταται ουσιαστική συνάφεια ανάμεσα στο Πρόγραμμα Σπουδών του  Τμήματος αυτού  και του προτεινόμενου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Κατά συνέπεια προτείνεται το υπάρχον προσωπικό του Τμήματος να μην ενταχθεί στα διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με την υποστήριξη και του νέου προσωπικού που θα προστεθεί στο  Τμήμα. Κατά συνέπεια, η έναρξη λειτουργίας και αυτού του Τμήματος προτείνεται να οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου.
  4. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, για να ανήκει κάποιος σε οποιαδήποτε βαθμίδα μέλους  ΔΕΠ ενός Πανεπιστημίου, πρέπει να διαθέτει Διδακτορικό Δίπλωμα.
  5. Το γεγονός ότι και στη βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή μπορεί να ασκεί ένα μέλος ΔΕΠ και διοικητικό έργο προτείνεται να ακολουθείται  και σε αυτή τη  βαθμίδα   διαδικασία κρίσης, ανάλογη με εκείνη  των καθηγητών α’ βαθμίδας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου