Παρουσίαση στα Γιάννινα… Ο Πανάγιος Τάφος, το μνημείο και το έργο! | Epirus World

Παρουσίαση στα Γιάννινα… Ο Πανάγιος Τάφος, το μνημείο και το έργο!

«Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένα ζωντανό μνημείο. Η καινοτομία αυτό που κάνει είναι να δυναμώνει την φωνή του… Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο». Με αυτά τα λόγια η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου ολοκλήρωσε την παρουσίαση του έργου που έγινε στο Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Η κ. Μοροπούλου καθήλωσε το κοινό των Ιωαννίνων με την εισήγησή της παρουσιάζοντας βήμα- βήμα το έργο που εκτελέστηκε από Έλληνες επιστήμονες σε ένα παγκόσμιο θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο.
Η παρουσίαση έγινε κατά την ημερίδα που οργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναμφίβολα αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης.
Δύο αιώνες μετά την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από τον Κάλφα Κομνηνό και 70 χρόνια μετά την τοποθέτηση από τη Βρετανική Αρμοστεία σιδηρού κλωβού για τη συγκράτηση του παραμορφωμένου Ιερού Κουβουκλίου, η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ παρέδωσε ενισχυμένο, συντηρημένο και αποκατεστημένο το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στις τρεις χριστιανικές κοινότητες πριν από έναν περίπου χρόνο.
Πρόκειται για ένα έργο που προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και παρουσιάστηκε ως πρότυπο από την Ευρωπαική Επιτροπή, παρότι δεν στηρίχθηκε οικονομικά από την Ευρώπη, το στήριξε όμως η Ελλάδα που αποτελεί μέρος της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μοροπούλου.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε την ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας του έργου, βάσει της ιστορικής συμφωνίας των τριών προκαθήμενων, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα, σε εκτέλεση της καινοτόμου μελέτης της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ.
Η συνεχής επιστημονική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και αποτίμηση των νέων ευρημάτων, αλλά και των ιδίων των επεμβάσεων αποκατάστασης, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης διοίκησης του έργου, σε συνεργασία με τις τρεις χριστιανικές κοινότητες και τα συνεργεία αναστηλωτών και συντηρητών. Η υψηλή τεχνογνωσία, οι καινοτόμες τεχνολογίες και τα υλικά που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αποκατάστασης, καθώς και η θεματική διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν καινοτόμο μεθοδολογία, την οποία εισφέρει το ΕΜΠ διεθνώς στην προστασία των μνημείων. Το διεπιστημονικό εργαστήριο, το οποίο δημιουργήθηκε δίπλα στο Ιερό Κουβούκλιο από τις τρεις χριστιανικές κοινότητες, με την ευθύνη και υπό τη διεύθυνση της υπεύθυνης του έργου και της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, αποτελεί ήδη κέντρο αναφοράς ερευνητών, μελετητών και εκπαιδευομένων από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τεκμηρίωση και η μελέτη του Παναγίου Τάφου από τη διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όταν μετά από επτά αιώνες μετακυλήθηκε η ταφική πλάκα του Αρκοσολίου και αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου στο πλαίσιο εργασιών ενεμάτωσης των εσωτερικών φάσεων του Ιερού Κουβουκλίου, οπότε και επετεύχθη η στερέωση του Ιερού Βράχου και η ανάδειξή του μέσα από το παράθυρο που άνοιξε στην ορθομαρμάρωση του ταφικού θαλάμου. Η αποκάλυψη αυτή έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν για πρώτη φορά τον Τάφο του Χριστού και τον Ιερό Βράχο και να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το αυθεντικό ταφικό μνημείο της Κωνσταντίνειας περιόδου και ότι η σημερινή επιτάφια πλάκα τοποθετήθηκε μετά την καταστροφή της αρχικής το 1244 μ.Χ., στην ύστερη Σταυροφοριακή περίοδο.
Σήμερα στο Ναό της Αναστάσεως λειτουργεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρακολούθησης υγροθερμικής, δυναμικής συμπεριφοράς και ελέγχου καθετότητας του Ιερού Κουβουκλίου από τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ.
Η διεπιστημονική ομάδα παραδίδοντας το έργο επισήμανε τα προβλήματα που εντόπισε στον υπόγειο χώρο, μετά από την έγκριση εξέτασής του από τις τρεις χριστιανικές κοινότητες, και κατέθεσε πρόταση –με τη συνδρομή του Τομέα της Γεωτεχνικής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Παύλου Μαρίνου και Μιχάλη Καββαδά– για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα του Ιερού Κουβουκλίου και την αειφορία της αποκατάστασής του.
 Πρόκειται για εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας που έφερε σε πέρας η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, κυρία Αντονία Μοροπούλου, απαρτιζόμενη από τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κ. Εμμ. Κορρέ, τον καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, κ. Α. Γεωργόπουλο, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, κ. Κ. Σπυράκο, τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, κ. Χ. Μουζάκη, καθώς και 50μελή ομάδα επιστημόνων, συνεργατών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου