Πέντε στο εδώλιο για την λεηλασία στις εκκλησίες της Ηπείρου | Epirus World

Πέντε στο εδώλιο για την λεηλασία στις εκκλησίες της Ηπείρου

Η λεηλασία των εκκλησιών της Ηπείρου, επί δέκα και πλέον χρόνια, αποτέλεσε ένα από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα την τοπική κοινωνία αλλά και τις αρχές της περιοχής. Η μακρόχρονη έρευνα της Ανακρίτριας Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του Epiruspost, πέντε άτομα παραπέμπονται στην δικαιοσύνη προκειμένου να δικαστούν για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μάλιστα μετά τις απολογίες τους  αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως χρηματική εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Στους πέντε που παραπέμπονται, περιλαμβάνεται ένας γκαλερίστας, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ Μετσόβου και Τρικάλων. Ο ίδιος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές.

Μάλιστα τον ίδιο άνθρωπο είχε κατονομάσει και ο ιδιοκτήτης της Temple Gallery του Λονδίνου ως το άτομο που του είχε προμηθεύσει, το 2011, κλεμμένες, από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής του Ζαγορίου, εικόνες που είχαν βρεθεί στην γκαλερί του στο Holland Park στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Στην πολυσέλιδη κατάθεσή του, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί είχε αποκαλύψει ότι ο Ελληνας γκαλερίστας τού είχε εμφανίσει τις κλεμμένες εικόνες ως οικογενειακά του κειμήλια. Εκτοτε, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκη εκτός της ΕΛ.ΑΣ., η βρετανική Scotland Yard, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από τότε, αντικείμενα που φέρεται να έχει διακινήσει το εν λόγω κύκλωμα αρχαιοκαπήλων έχουν βρεθεί στο Μοναστηράκι, το Αμστερνταμ και πιο πρόσφατα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Τον Δεκέμβριο του 2014 συνελήφθη ύστερα από έρευνα αστυνομικών της Ασφάλειας Τρικάλων σε σπίτι του στο Περτούλι, καθώς στην κατοχή του είχε βρεθεί εικόνα κλεμμένη το 2005 από τη Μονή Κοιμήσεως Βισικού Καλουτάς. Επρόκειτο για εκκλησιαστική εικόνα Μεταβυζαντινής Περιόδου που απεικονίζει τη Γέννηση, διαστάσεων 44x32 εκατοστών.

Η δικογραφία περιλαμβάνει έναν κληρικό, με μακρά θητεία στα Γιάννινα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εκτενείς πληροφορίες για τα στοιχεία που τον εμπλέκουν.

Ένα τρίτο πρόσωπο, είχε απασχολήσει επίσης τις αρχές καθώς είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2015, ύστερα από εντολή της Ανακρίτριας Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη εργαστηρίου βιβλιοδεσιών στο κέντρο της Αθήνας.

Στο διαμέρισμα και το κατάστημά του στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας βρήκαν οκτώ βιβλία και ευαγγέλια που χρονολογούνται από το 1747 έως το 1921. Ενδεικτικά, κατάσχεσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Αρχιερατικόν» τυπωμένο το 1779 στη Βενετία, ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοστόμου περί Ιεροσύνης» χρονολογούμενο το 1810, καθώς και βιβλίο που χρονολογείται στο 1747 με τίτλο «Λόγοι πανηγυρικοί και εγκωμιαστικοί μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Η έρευνα των ανακριτικών αρχών ήταν πολυετής και στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας, ενώ κατέθεσε πλήθος μαρτύρων.

Τα στοιχεία αξιολογήθηκαν και οδήγησαν στην παραπομπή των πέντε.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου