Τέλος το "ελευθέρας" στην Εγνατία... Στις καλένδες τα αναλογικά διόδια | Epirus World

Τέλος το "ελευθέρας" στην Εγνατία... Στις καλένδες τα αναλογικά διόδια

Τελικά το "ελευθέρας" στην Εγνατία Οδό, ακόμη και για τους κατοίκους των Δήμων που είχε θεσπιστεί, όπως για το Μέτσοβο και την Θεσπρωτία... ήταν για λίγο. Το συμπληρωματικό μνημόνιο, για την τέταρτη αξιολόγηση, περιλαμβάνει ένα μεγάλο και εκτενές κεφάλαιο για την Εγνατία Οδό αλλά και για την πολιτική των διοδίων, ανατρέποντας ουσιαστικά όλα όσα είχαν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Έτσι εκτός από το "ελευθέρας" που πέρνει τέλος και το δορυφορικό, αναλογικό σύστημα, παραπέμπεται στις καλένδες!

Το νέο μοντέλο διοδίων της Εγνατίας Οδού, για την οποία είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός παραχώρησης, αποτελεί σημαντικό τμήμα του συμπληρωματικού μνημονίου και του κεφαλαίου των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών δεσμεύονται πως θα εκδώσουν νέα κοινή υπουργική απόφαση, που θα προβλέπει την εξαίρεση της Εγνατίας Οδού από το σύστημα δορυφορικών/αναλογικών διοδίων που σχεδιάζεται μέσω του εν εξελίξει διεθνούς διαγωνισμού.

Στη σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπεται, πως ο παραχωρησιούχος θα είναι σε θέση να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει ένα αναλογικό σύστημα διοδίων (αντίστοιχο με αυτό που προωθεί το υπουργείο Υποδομών) ή να συνδεθεί με το σύστημα του υπουργείου. Θα μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ένα σύστημα με παραδοσιακούς σταθμούς (με μπάρες) αλλά αναλογικής χρέωσης, το οποίο θα είναι συμβατό με τις κοινοτικές οδηγίες και με το δορυφορικό σύστημα του υπουργείου.

Το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού θα διατεθεί στους επτά ομίλους που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση στις 15 Ιουνίου, με το υπουργείο Υποδομών να δεσμεύεται πως μέχρι 30 Μαΐου θα παρέχει στο ΤΑΙΠΕΔ όλα τα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται. Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών και το ΤΑΙΠΕΔ καλούνται να εξηγήσουν στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Κομισιόν τη νέα πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού και μέχρι τις 30 Μαΐου να έχει εκδοθεί νέα ΚΥΑ των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών με την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης καλείται να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση, που θα ανατρέπει παλαιότερη και θα προβλέπει πως οι εξαιρέσεις από την πληρωμή διοδίων σε κατοίκους πέριξ των σταθμών διοδίων της Εγνατίας θα ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 και δεν θα παραταθεί.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου