Οι αλλεργίες της άνοιξης | Epirus World

Οι αλλεργίες της άνοιξης

Οι πάσχοντες από πυρετό εκ χόρτου συχνά επιλέγουν τα λάθος φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εποχική αυτή αλλεργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Την Άνοιξη, εποχή ανθοφορίας των δέντρων, των λουλουδιών και γενικότερα της φύσης, οι πάσχοντες από αλλεργίες συνήθως εκδηλώνουν φτέρνισμα, ρινική καταρροή, δακρύρροια και κνησμό στα μάτια. Αυτό τους κάνει να αναζητούν ανακούφιση στο πλησιέστερο φαρμακείο.

«Μόνο όμως το 63% των πασχόντων που καταλήγουν στο φαρμακείο έχει προηγουμένως συμβουλευθεί τον θεράποντα ιατρό του ή έχει διαγνωσμένη αλλεργία. Επιπλέον, το 70% επιλέγουν μόνοι τους τα φάρμακα που θα πάρουν χωρίς να συμβουλευτούν φαρμακοποιό και από αυτούς που αναφέρουν ως κυρίαρχο σύμπτωμα το φτέρνισμα, μόνο το 6% παίρνει το σωστό σκεύασμα», εξηγεί η Σίνθια Μποσνικ-Αντισεβιτσς, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν τα συμπτώματα πηγάζουν όντως από την αλλεργία, οι περισσότεροι σπεύδουν να πάρουν από του στόματος αντισταμινικά. Κι ενώ τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι επιβοηθητικά, ενδεχομένως να προκαλούν παρενέργειες.

Η μελέτη έγινε σε σχεδόν 300 άτομα που είχαν επιλεγεί κατά τη διαδικασία της επίσκεψής τους σε φαρμακεία του Σίδνεϊ. Τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες και σχεδόν το 60% ήταν άνω των 40 ετών. Οι περισσότεροι είχαν ως πρώτη επιλογή τα αντισταμινικά χάπια. Τα άτομα με ηπιότερα συμπτώματα ήταν ελαφρώς λίγο πιο πιθανό να επιλέξουν τη βέλτιστη αγωγή, συγκριτικά με εκείνους που είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Οι αλλεργιολόγοι όμως συμβουλεύουν τους ασθενείς πρώτα να δοκιμάζουν ρινικά σπρέι στεροειδών.

Τα ρινικά αυτά σπρέι μπορούν να είναι επιβοηθητικά για συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η μη αλλεργική ρινίτιδα. Βέβαια, σύμφωνα με την Δρ Μποσνικ-Αντισεβιτσς η διάκριση μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων μπορεί να είναι δύσκολη.

«Αν τα συμπτώματα προκαλούνται από τη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα των ζώων ή την μούχλα, τότε σαφώς και πρόκειται για αλλεργία. Αλλά, αν όμως η αλλαγή θερμοκρασίας, τα αρώματα και τα σπρέι προκαλούν τα προαναφερόμενα συμπτώματα, τότε πρόκειται για μη αλλεργική ρινίτιδα», λέει η ερευνήτρια.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου