Σταύρος Αμάραντος : «Πια η σκοπιμότητα της ίδρυσης Δημοτικών Κοινωνικών Φαρμακείων» | Epirus World

Σταύρος Αμάραντος : «Πια η σκοπιμότητα της ίδρυσης Δημοτικών Κοινωνικών Φαρμακείων»

Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές κοινωνίες έχουν γίνει δεκτές αναφορών ότι ορισμένοι δήμοι στη χώρα έχουν εξαγγείλει την ίδρυση στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων πχ δήμος Βόλου Λάρισας Πάτρας Αμαλιάδας σε συνεργασία και με πόρους των οικείων Περιφερειών. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν υφίσταται καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία που να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων εν γένει. Δεδομένων μάλιστα των πρόσφατων πρωτοβουλιών με τις οποίες θεσπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ευλόγως τίθεται το ερώτημα ως προς την σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων πόσο μάλλον της ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων από τους δήμους ή άλλους φορείς. Για το λόγος αυτό άλλωστε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τον υπουργό υγείας την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων τα οποία ομολογουμένως προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο της κρίσης.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα είδη λειτουργούντα κοινωνικά φαρμακεία ήσαν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν εθελοντικές λύσεις και ουχί «επαγγελματικά» κοινωνικά φαρμακεία όπως τα υπό ίδρυση δημοτικά.
Ο σύλλογος φαρμακοποιών Πρέβεζας Λευκάδας έχει σοβαρότατες ενστάσεις και ανησυχίες ως προς το καθεστώς λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων που εξαγγέλλονται με ευκολία από τοπικούς παράγοντες καθώς τίθενται μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας και προστασίας της υγείας των πολιτών από την ανεξέλεγκτη χορήγηση προμήθεια και αποθήκευσης φαρμάκων.
Παραδόξως αυτοί που επί το πλείστον πρωτοστατούν σε «επαγγελματικές ασκήσεις φιλανθρωπίας» είναι αυτοί που στήριξαν ή λησμόνησαν ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο και σε υπηρεσίες περίθαλψης είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και υποχρέωση της πολιτείας.
Είναι αυτοί που σώπασαν εγκαθιστώντας ένα περιβάλλον ήπιας προσαρμογής στο μοιραίο όταν ληστρικοί μηχανισμοί του ΔΝΤ ΕΕ σε πλήρη συνεργασία με τις τελευταίες κυβερνήσεις «κούρεψαν» κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών διέλυσαν και ξεπούλησαν κάθε παραγωγική δομή, κατέλυσαν ότι ονομάζεται «κοινωνικό κράτος» Μας έγινε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο φαρμακευτικός σύλλογος με έναν εκπρόσωπο.
Θεωρούμε ότι σε τυχόν εκπροσώπησή μας θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος ώστε να επιλυθούν μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την χορήγηση, την προμήθεια, την αποθήκευση και εν γένει την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πιστεύουμε και μαχόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση αυτές οι δομές να αποτελέσουν «ανάπαυλα» στη σύντομη επιστροφή σ’ ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκης.

Σταύρος Αμάραντος
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας – Λευκάδας
mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου