ΠΡΕΒΕΖΑ : Αδιάβαστος πιάστηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας για τα Στρατόπεδα – «Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου | Epirus World

ΠΡΕΒΕΖΑ : Αδιάβαστος πιάστηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας για τα Στρατόπεδα – «Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Τοποθέτηση επί της ουσίας ήταν αυτή του Δημοτικού Συμβούλου της Παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας» Διονύση Καλλίνικου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 26 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της παραλαβής της πρώτης φάσης του Master Plan για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Σολωμού και του Πεδίου Βολής.



Ο κ. Καλλινικος μεταφέροντας και τις απόψεις του επικεφαλής της παράταξης κ. Μιλτιάδη Κλάπα, έβαλε τα πράγματα στη πραγματική τους διάσταση και έθεσε καίρια ζητήματα με τα οποία έπιασε κυριολεκτικά αδιάβαστο το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη , όπως το ότι ο Δήμος έχει MASTER PLAN ειδικά για τον χώρο του στρατοπέδου Σολωμού , με την μελέτη που είχε εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής το Καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, μελέτη για την οποία είχε γίνει και διαβούλευση και είχε παραληφθεί από τον Δήμο, στη οποία προσδιορίζονταν Δημόσιες Χρήσεις (με αναπλάσεις Πράσινου, χώροι αναψυχής , κέντρα πολιτισμού κ.α) και αποκλείονταν οι Ιδιωτικοποιήσεις & Ιδιωτικά συμφέροντα με όλα τα επακόλουθα που αυτά επιφέρουν. Επίσης τόσο το Στρατόπεδο Σολωμού όσο και ο χώρος του Πεδίου Βολής στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προβλέπονται ως χώροι Πρασίνου και έχουν συμπεριληφθεί στο Πράσινο ισοζύγιο που απαιτείται για την Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως, άρα είναι ορατός ο κίνδυνος να παρεμποδιστεί η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως διακυβεύοντας το μέλλον εκατοντάδων ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που περιμένουν χρόνια να μπουν σε αυτό.

Με αυτό το master plan επέρχεται η καταστρατηγηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε χώρους ιδιαίτερου κάλους και πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι αυτοί του Στρατοπέδου Σολωμού και του Πεδίου Βολής.

Η απάντηση της κ. Ζώη για το θέμα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Η κ. Ζώη ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι στο βωμό της επένδυσης θα πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης λέγοντας μεταξύ :»Από όλα τα εργαλεία τροποποίησης γης κτλ . Θεωρήσαμε μετά από μεγάλη έρευνα και το ΥΠΕΔ και στο invest in greece ή enterprise greece, ότι τελικά εκείνο που δεν θα έχει πρόβλημα με το συμβούλιο της επικρατείας είναι το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης. Στρατηγικών Επενδύσεων). Με το ΕΣΧΑΣΕ θα είμαστε σίγουροι, ότι αποφασιστεί (όχι σήμερα γιατί σήμερα είπαμε είναι διερευνητικές ουσιαστικά οι ερωτήσεις και ο σχεδιασμός, από αυτό θα προκύψει μία απόφαση ένα master plan και σύμφωνα με αυτό θα διενεργηθεί κάποιος διαγωνισμός. Ο Επενδυτής που θα το αναλάβει εκείνος θα κάνει το ΕΣΧΑΣΕ, σύμφωνα με αυτά που θα έχουνε προκύψει από το master plan και με τις επιθυμίες και του ιδιοκτήτη και του δήμου. Εφόσον ο Δήμος τελικά ανακατευθεί. Γιατί αν είναι το ΤΕΘΑ δίνει προτεραιότητα στο Δήμο. Το ΕΣΧΑΣΕ είναι εκείνο που θα δώσει το τελικό εργαλείο και που θα τροποποιήσει και το γενικό πολεοδομικό σχεδιο. Επομένως όσοι αναφέρθηκαν για το αν σεβόμαστε το ΓΠΣ ή το αγνοούμε να ξέρουν ότι θα έπρεπε να γίνει ή τροποποίηση του ΓΠΣ ή ΕΣΧΑΣΕ. Τελικά για ένα τέτοιο μεγάλο project εκείνο που ενδείκνυται είναι το ΕΣΧΑΣΕ Ή ΤΟ ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου).»

Αναφορικά με τη μελέτη που έχει εκπονήσει για τα Στρατόπεδα της πόλης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον Καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα και στην οποία προβλέπετε ήπιας μορφής ανάπτυξη, η απάντηση του Δημάρχου ήταν παραπάνω από εξοργιστική και αποτελεί προσβολή της Δομής του Πολυτεχνείου, αφού χαρακτήρισε τη μελέτη Μπελαβίλα » Έκθεση ιδεών» λέγοντας αυτολεξεί » Λέει (ο κ. Καλλίνικος) ο Μπελαβίλας έκανε μία μελέτη … Τι μελέτη;;; Τι έκανε;;; Ήταν μία έκθεση ιδεών… » .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου μετά την παραχώρηση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είχε δηλώσει πως οδηγός για την αξιοποίηση του θα είναι η συγκεκριμένη μελέτη, που ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτήρισε ως έκθεση ιδεών …

Τα σημεία που φάνηκε καθαρά πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις επί του θέματος ήταν το πόση είναι η φορολογική αξία των ακινήτων αυτών και το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Πεδίου Βολής, θέματα στα οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καλλίνικος.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας δεν απάντησε καν στην ερώτηση του κ. Καλλίνικου για το αν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ποια είναι η φορολογική αξία των ακινήτων αυτών ενώ σχετικά με το Ιδιοκτησιακό του Πεδίου Βολής ανέφερε πως είναι αρμοδιότητας Υπουργείου Γεωργίας , δηλαδή το σημερινό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων λέγοντας μεταξύ άλλων : «Λέμε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεδίο Βολής. Για μένα αυτό ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι στο Υπουργείο Γεωργίας ( Σύμβουλοι και Πολίτες : Υπουργείο Οικονομικών). Ακούστε εδώ , έχω ασχοληθεί εγώ, αρμοδιότητας Υπουργείου Γεωργίας. Ξεκάθαρα! Δεν είναι του Υπουργείου Οικονομικών! Γιατί η απόφαση της απόδοσης στους Δήμους ήταν του Υπουργείου Γεωργίας, δεν ήταν του Οικονομικών. Η διάψευση ήρθε δια στόματος του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Κύρλα Παντελή ο οποίος επιβεβαίωσε τον κ. Καλλίνικο λέγοντας πως το Πεδίο Βολής ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αποκορύφωμα δε ήταν όταν ο κ. Καλλίνικος ρώτησε τον Δήμαρχο Πρέβεζας αν έχει ζητήσει ποτέ από τον συντοπίτη μας Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραχωρηθεί στο Δήμο το Πεδίο Βολής μιας και είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Μπαϊλης αναιρώντας τα όσα είχε πει ο ίδιος πριν μερικά λεπτά για το Ιδιοκτησιακό, απάντησε πως το έχει ζητήσει πολλές φορές.

Νωρίτερα ο κ. Καλλίνικος έκανε ερωτήσεις τεχνικής φύσεως προς τους μελετητές φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση αφού τους ανάγκασε να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για τις κατασκευές που θα γίνουν, ειδικά στο στρατόπεδο Σολωμού, όπου ουσιαστικά πρόκειται για χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ ο Υδροφόρος Ορίζοντας στο σημείο είναι εξαιρετικά βεβαρημένος και δεν χωρά κατασκευαστικές παρεμβάσεις.

Στην ερώτηση του για το ύψος της δόμησης στο Ανατολικό Μέτωπο, η απάντηση των μελετητών ήταν αποκαλυπτική αφού πάνω από το ισόγειο θα χτιστούν «μεζονετούλες» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη θεμελίωση του περιγράμματος των κτισμάτων ,η οποία θα χρειαστεί πασσάλους ο κ. Καλλίνικος ανέφερε πως αυτό θα μεταβάλει τον Υδροφόρο Ορίζοντα, ενώ υπάρχει σοβαρότατο θέμα αφού εκεί βρίσκονται τα θεμέλια αρχαιολογικού χώρου (Κάστρο Μπούκας). Το ίδιο σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με την πισίνα που σκοπεύουν να κατασκευάσουν στο θερμαλιστικό κέντρο.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου