Τσαβούσογλου: Δεν ισχύουν τα σύνορα στο Αιγαίο. Φόβος για επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ | Epirus World

Τσαβούσογλου: Δεν ισχύουν τα σύνορα στο Αιγαίο. Φόβος για επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, υποστήριξε ότι «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο Μουσταφά Μπαλμπάι, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου 2017 επερώτηση στη βουλή απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας την απάντησή του σχετικά με το καθεστώς 18 νησιών και 1 βραχονησίδας στο Αιγαίο.
Μετά την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μουσταφά Μπαλμπάι δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών καθώς, όπως είπε, «το 1996 προέκυψε η κρίση των Ιμίων. Η Ελλάδα δημιούργησε μία σοβαρή κρίση καρφώνοντας μία σημαία στις βραχονησίδες Ίμια και φτάνοντας στο χείλος του πολέμου».
Και κατέληξε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης: «Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας την έκανε να κατεβάσει τη σημαία. Ούτε εμείς θέλουμε ένταση στο Αιγαίο αλλά στα νησιά μας όχι μόνο η ελληνική σημαία υπάρχει, αλλά και στρατιωτικά φυλάκια έχουν χτιστεί και δημαρχεία έχουν φτιαχτεί. Όλα αυτά επί διακυβέρνησης ΑΚΡ έχουν γίνει».
Εντείνουν την ανησυχία της Αθήνας οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας
Με ρητορική που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ όχι μόνο ζητάει μερίδιο για την Τουρκία από τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά διαμηνύει ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με κάθε τρόπο.
Ο Ακντάγ έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", και, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, δήλωσε:
«Ο φυσικός πλούτος τη Κύπρου ανήκει ισότιμα και στις δύο κοινότητες εκεί. Δεν μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να λένε ότι “εγώ θα φέρω τους Ιταλούς, θα φέρω τον τάδε ή τον δείνα, θα δημιουργήσω τετελεσμένα και μην φοβάστε θα δώσω από τα κέρδη μερίδιο και στους Τουρκοκύπριους”. Οι συμφωνίες γίνονται και από τις δύο πλευρές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν τις αποδεχόμαστε. Εμείς μεταφέραμε νερό στην “ΤΔΒΚ” , τώρα μεταφέρουμε ηλεκτρισμό, το υπουργείο μας προχωρά σε διάφορα πρότζεκτς. Εμείς προσπαθούμε, ώστε οι ομοεθνείς μας εκεί να ζήσουν μια καλύτερη και άνετη ζωή», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
Συρίγος στον realfm: Θεωρώ ότι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανόν να έχουμε πολεμικά επεισόδια
"Θεωρώ ότι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πιθανόν να έχουμε πολεμικά επεισόδια" δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Ο Ερντογάν είναι περισσότερο ισλαμιστής από ποτέ, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει που θα φτάσει. Θέλει να ξεριζώσει εντελώς τον κεμαλισμό και στόχος του είναι να το έχει κάνει μέχρι το 2023" ανέφερε ο καθηγητής.
Αυστηρή προειδοποίηση του Ταξίαρχου Κιμουρτζή
Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση απηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Κιμουρτζής κατά την τελετή ανάληψη των καθηκόντων του διοικητή της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, στη Χίο
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου