Ερντογάν: Στέλνω πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ | Epirus World

Ερντογάν: Στέλνω πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτούν τους Τουρκοκύπριους.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας τις ΗΠΑ να «σεβαστούν» την Τουρκία.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεν είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζουν την Κυριακή.

«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», απάντησε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει Κούρδους μαχητές προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Από την μία λέτε ότι η Τουρκία είναι στρατηγική σας εταίρος και από την άλλη συνεργάζεστε με τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θελήσαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς, δεν το θέλατε. Όμως δώσατε δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή;», πρόσθεσε.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον κινδυνεύει να οξυνθεί περαιτέρω, καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της YPG σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μάνμπιτζ, όπου είναι ανεπτυγμένοι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσης η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη» την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου καταγράφονται «σοβαρές» παραβιάσεις οι οποίες συνδέονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το κείμενο αυτό, «που περιέχει διαστρεβλωμένες, προκατειλημμένες και ανακριβείς πληροφορίες, είναι απαράδεκτο για την Τουρκία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά πως «οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Παραθέτει μεταξύ των παραβιάσεων αυτών τα βασανιστήρια, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη τις προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.

Λέγοντας πως η έκθεση του ΟΗΕ «περιφρονεί τις πολλαπλές τρομοκρατικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία», το τουρκικό υπουργείο επιτίθεται στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτιμώντας πως έχει «χάσει κάθε αντικειμενικότητα και αμεροληψία» όσον αφορά την Τουρκία.

«Το τελευταίο κείμενο που δημοσιοποίησε περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς που συνάδουν με την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Ζέιντ κατηγορείται ότι ετοίμασε την έκθεση «σε συνεργασία με κύκλους που συνδέονται με τρομοκράτες».

eleftherostypos
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου