«Στα χνάρια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης» | Epirus World

«Στα χνάρια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης»

Συνεχίζοντας την προσπάθεια εκπλήρωσης των καταστατικών της στόχων, η Αδελφότης των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, εξέδωσε το έργο του επί σειρά ετών συνεργάτη της Γιώργου Κ. Καπρινιώτη, Φιλολόγου, «Στα χνάρια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης».

Το έργο είναι καρπός πολύχρονου μόχθου, που απαιτήθηκε για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από άτομα που είχαν ζήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων μας και κουβαλούσαν μνήμες και παραστάσεις που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά. Οι πηγές της βιωματικής πληροφόρησης, οι ελάχιστες που έχουν απομείνει, χάνονται και μαζί τους παραδίδεται στη λήθη ένα κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Παράλληλα, το άρτιο επιστημονικό υπόβαθρο του συγγραφέα, μαζί με την βιωματική του εμπειρία και την πλήρη γνώση της σχετικής με τους Σαρακατσαναίους βιβλιογραφίας συνετέλεσαν, ώστε να παρουσιασθεί ένα άρτιο έργο, πρωτοπόρο στη σύλληψη, κυρίως σε ό,τι αφορά στην καταγραφή του γνήσιου σαρακατσάνικου γλωσσικού ιδιώματος.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους αγαπούν την παράδοση του τόπου μας, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, γιατί θα βρουν σ’ αυτό γνήσια στοιχεία της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Απευθύνεται στη γενιά που δεν έζησε την παραδοσιακή νομαδική ζωή, με σκοπό όχι μόνο απλώς, να τους ενημερώσει για τις διάφορες πτυχές της, αλλά κυρίως να δείξει τις αξίες και τις αρχές που συνόδευσαν τους Σαρακατσαναίους στην διαρκή πορεία τους από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή. Απευθύνεται ακόμη, και σε ειδικούς επιστήμονες, γιατί θα αντλήσουν από αυτό πρωτογενή στοιχεία από την ζωή και την παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Το βιβλίο θα παρουσιασθεί σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

1.Ιωάννινα, Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής», Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, 19.30

2.Ηγουμενίτσα, Θέατρο «Εστία», Κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 20.00

Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Γεώργιος Καψάλης, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων, Πρύτανης
Γεώργιος Καπρινιώτης, Φιλόλογος, Συγγραφέας του βιβλίου
Θα ακολουθήσουν Σαρακατσάνικα Τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας

epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου