Οι «φετάρχες» ρίχνουν τις τιμές στο γάλα.. Αλαλούμ στην κτηνοτροφία | Epirus World

Οι «φετάρχες» ρίχνουν τις τιμές στο γάλα.. Αλαλούμ στην κτηνοτροφία

Μαζί στην Διεπαγγελματική αλλά χώρια στις τιμές… Βιομήχανοι και παραγωγοί θέλησαν να συνυπάρξουν στην προάσπιση της φέτας, όμως από  την αρχή γίνεται ολοφάνερο ότι τα συμφέροντα των μεν και των δε είναι διαφορετικά, ίσως και αντικρουόμενα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου, που μετέχει στη Διεπαγγελματική και σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση προχώρησε σε νέα μείωση των τιμών στους κτηνοτρόφους προβλέποντας μάλιστα «πλεονάζον γάλα»! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, οι οποίοι το μόνο που βλέπουν τα τελευταία χρόνια είναι συνεχή συρρίκνωση των τιμών.

Η υπόθεση της φέτας είναι εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη. Τα συμφέροντα φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, καθώς η προάσπιση του εθνικού μας τυριού, επηρεάζει τις ευρύτερες στρατηγικές κι αποφάσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τις εισαγωγές γάλακτος αλλά και τις ελληνοποιήσεις.. Θέμα που δύσκολα θα βρει στην ίδια πλευρά βιομηχάνους και παραγωγούς- κτηνοτρόφους. Σημειωτέον ότι στην Διεπαγγελματική που συστήθηκε μετέχει μεν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων αλλά δεν μετέχουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί της Ηπείρου.

Δεν μετέχουν επίσης μικρότερες αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις όπως και τα παραδοσιακά τυροκομεία.

Οι γαλακτοβιομηχανίες που μετέχουν στην Διεπαγγελματική –η οποία ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο- παρότι συνεργάζονται δεν έχουν τις ίδιες απόψεις ούτε για τις εισαγωγές γάλακτος ούτε για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Και βέβαια δεν έχουν τις ίδιες απόψεις με τους κτηνοτρόφους.

Ενδεικτική είναι η απόφαση της βιομηχανίας Ήπειρος ΑΕΒΕ, η οποία γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται ότι προχωρά σε νέα μείωση της τιμής του πρόβειου γάλακτος κατά δύο λεπτά. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι παραγωγοί η μείωση έχει ξεπεράσει τα δέκα λεπτά το κιλό, με δυσμενέστατες συνέπειες στην επιβίωση της κτηνοτροφίας.

Η βιομηχανία επικαλείται στην ανακοίνωσή της τις συνθήκες της αγοράς και το πλεονάζον γάλα που θα υπάρξει κατά την φετινή γαλακτοκομική σεζόν!!!

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική, καθώς κι άλλες τυροκομικές και γαλακτοκομικές μονάδες, επικαλούμενες είτε μεγάλα αποθέματα στην φέτα μειώνουν τις τιμές ή λύνουν συνεργασίες με παραγωγούς.

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η αιγοπροβατοτροφία αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», από τα οποία προκύπτουν σημαντικές μειώσεις τόσο στην τιμή όσο και στις εισκομιζόμενες ποσότητες το 2017 σε σχέση με το 2016.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το πρόβειο γάλα «έπεσε» σε επίπεδο επικράτειας στα 93,46 λεπτά το κιλό, έναντι 95,77 λεπτών το κιλό το 2016 (ποσοστό 2,41%) και το γίδινο στα 57,18 λεπτά από τα 58,34 λεπτά (ποσοστό 2%). Την ίδια στιγμή, οι παραδόσεις αιγοπρόβειου μειώθηκαν συνολικά κατά 10% περίπου, σε απόλυτους αριθμούς από τους 748,8 χιλ. τόνους το 2016 στους 679,64 χιλ. τόνους το 2017.

Το πρόβειο εμφανίζεται μειωμένο κατά 62,11 χιλ. τόνους (στους 544,77 χιλ. τόνους) και το γίδινο κατά 7 χιλ. τόνους (στους 134,86 χιλ. τόνους).

Ας σημειωθεί ότι η μείωση που καταγράφεται στις ποσότητες του ελληνικού γάλακτος, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής φέτας στους 116.000 τόνους από 102.000 τόνους, ενισχύει τον προβληματισμό που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για αθρόες εισαγωγές γάλακτος, που κατευθύνονται στην παραγωγή φέτας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου