Υποχωρεί από το βράδυ η αφρικανική σκόνη | Epirus World

Υποχωρεί από το βράδυ η αφρικανική σκόνη

Το νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο και δεν έχει την ένταση του αντίστοιχου φαινομένου της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρες Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, υπεύθυνοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του EAA.

Όπως εκτιμούν, η σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες.

Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δύο σταθμοί του ΕΑΑ, σε Μεθώνη και Χανιά, το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν στην ατμόσφαιρα αντίστοιχα 179 και 44 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι ερευνητές του ΕΑΑ εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Όπως τόνισαν οι δύο επιστήμονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθόλου ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, έπειτα από αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, καθώς -ιδίως την άνοιξη- κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.

Καθησυχαστικός ο Μπεχράκης για τις επιπτώσεις

Πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μη διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

E-Daily.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου