Κοτζιάς: Δεν θα λήξει σύντομα το διπλωματικό θρίλερ με τους δυο στρατιωτικούς | Epirus World

Κοτζιάς: Δεν θα λήξει σύντομα το διπλωματικό θρίλερ με τους δυο στρατιωτικούς

Δεν θα λήξει σύντομα το διπλωματικό θρίλερ με τους δυο στρατιωτικούς μας που κρατούνται στην Αδριανούπολη, καθώς όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το περιστατικό θα τραβήξει, ενώ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διάστημα 4-5 εβδομάδων.
Στο μεταξύ το ΥΠΕΞ έχει ζητήσει την αποστολή στην Τουρκία τεχνικού για τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και περιμένει απάντηση. Ο λόγος που ζητήθηκε να μεταβεί εκεί Έλληνας τεχνικός κινητής τηλεφωνίας ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων καθώς οι Τούρκοι ήδη κάνουν φύλο και φτερό τα κινητά των δυο στρατιωτικών, τα οποία έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η απάντηση της τουρκικής πλευράς στο αίτημα των αρχών για μεταφορά τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν πως τους έβαλαν εκεί γιατί δεν έχουν που να μείνουν…
Πίσω στην Αθήνα, το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους για να προσδιορίσει την θέση των Ελλήνων στρατιωτικών κατά την σύλληψή τους.
Οι δηλώσεις που έγιναν όμως, διαρκούσης της συνεδρίασης, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος, όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.
Τσίπρας: Αδιέξοδη η απόπειρα εκμετάλλευσης από την Τουρκία, θα αποβεί εις βάρος της
Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου.
Τζανακόπουλος: Δεν αποκλείεται να διωχθούν για κατασκοπεία - Διαβήματα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Καμμένος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διωχθούν τελικά για κατασκοπεία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.
«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε τη Δευτέρα ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας.
Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Τουρκία προκάλεσε εμπλοκή με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είπε .
Ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Υπάτη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ είπε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ.
ΝΔ: Η κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο - Δεν ξέρουμε αν είναι
«Η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα και να γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε μεταξύ άλλων στον Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας που συνεχίζεται στη Βουλή.
Ο κ. Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες και στο υπουργείο άμυνας για τον χειρισμό του όλου θέματος.
«Υπάρχει έλλειμμα λειτουργίας στο υπουργείο άμυνας από τη στιγμή που χρειάζεται πέντε μέρες να μάθει τι έγινε στον Έβρο και να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν από την άλλη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το υπουργείο εξωτερικών είναι έτοιμο για θερμό επεισόδιο ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «οφείλει να είναι, δεν ξέρω αν είναι».
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της συνεδρίασης ο τομεάρχης εξωτερικών της νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι μέχρι στιγμής η συνεδρίαση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία για ουσιαστική ενημέρωση και ότι η συζήτηση από πλευράς του υπουργού εξωτερικών είναι ακαδημαϊκή.
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την εκτίμηση της πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη στην περιοχή. Οι λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος πολιτικές ανέφερε ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως η όλη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο επί της ουσίας παρεμποδίζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει την διεθνή νομιμότητα και να αντιμετωπίσει το θέμα.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα δικαιολογείται το κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως ερωτήθηκαν πράγματα ουσίας και ελήφθησαν απαντήσεις που δικαιολογούν το κεκλεισμένων των θυρών. Πρόσθεσε μάλιστα πως για θέματα εξωτερικής πολιτικής η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση «μειώνει τη διάθεση κάποιων να κάνουν σόου με τα εθνικά θέματα και να μη το κάνουν κάποιοι άλλοι... Κούγκι».
madata.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου