«Πάγος» στα ελληνοαλβανικά.. Αναβάλλεται η επίσκεψη Τσίπρα.. | Epirus World

«Πάγος» στα ελληνοαλβανικά.. Αναβάλλεται η επίσκεψη Τσίπρα..

Πάγο στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες βάζει η Αθήνα, ενώ όλα δείχνουν ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη για εντός του Απριλίου επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα. Μετά από μία περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων, που είχε ως κορυφαίο θέμα τον καθορισμό της ΑΟΖ, όλα παραπέμπονται πλέον στο μέλλον. Καθοριστικός παράγοντας για τον οποίο η Αθήνα μπλοκάρει τον διάλογο ήταν η συνάντηση και οι συνομιλίες του Έντι Ράμα με τον Ερντογάν.

Τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σειρά αναλύσεων τις τελευταίες ημέρες για την συνάντηση Ράμα- Ερντογάν και την συνδέουν άμεσα με την αναβολή της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι μετά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά δεν άνοιξε η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία, ο Ράμα επισκέφθηκε τον Ερντογάν.

Εκτιμάται ότι εκεί έλαβε σαφείς οδηγίες για την οριοθέτηση στην υφαλοκρηπίδα.

Οι κινήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αθήνα.

Έτσι θεωρείται βέβαιη πλέον η ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία εντός του Απριλίου, ενώ επίσημα παραπέμπεται στο μέλλον η υπογραφή της νέας στρατηγικής συμφωνίας.

Το παγωμένο πλέον κλίμα μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, μαρτυρά η ολιγόωρη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Μπουσάτι.

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν έκανε καμία δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μία τυπικά, για ανάλογες περιπτώσεις ανακοίνωση.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν επί των επόμενων βημάτων που πρόκειται να γίνουν τους ερχόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας».

Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών πάντως είναι έντονο και ήδη τα Τίρανα φαίνεται να χρησιμοποιούν και τους εκπροσώπους των Τσάμηδων προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα και να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Αθήνα.   
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου