74 χρόνια μετά… Μνήμες σε άσπρο- μαύρο… | Epirus World

74 χρόνια μετά… Μνήμες σε άσπρο- μαύρο…

Φωτογραφίες σε άσπρο μαύρο… Κάτω από έναν ουρανό συννεφιασμένο.. Μια βροχερή μέρα, σαν αυτές που συνηθίζονται στα Γιάννινα… Στον ίδιο τόπο.. Στην πλατεία Μαβίλη! 74 χρόνια μετά.. Οι μνήμες επέστρεψαν.. Και ξεδιπλώθηκαν μέσα από λόγια, τραγούδια, μουσικές! Με μία εντυπωσιακή εκδήλωση, η πόλη των Ιωαννίνων τίμησε το ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ήταν, όταν τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσαν 1950 ψυχές στην πλατεία Μαβίλη.. Όταν γράφτηκε η αρχή του τέλους… Οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ… Θυσία στο αδιανόητο!

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το ΔΗΠΕΘΕ, η Δημοτική Πινακοθήκη, συνεργάστηκαν ώστε να ξετυλίξουν με τον πιο ζωντανό τρόπο τις εικόνες εκείνης της μέρας.

Ένας φόρος τιμής..

Μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που ανακάλυψαν μετά από πολυετή έρευνα στα Γερμανικά αρχεία ο Αλέκος Ράπτης και παραχώρησε για τις ανάγκες της εκδήλωσης η εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών»… Φωτογραφίες εκείνης της ημέρας στον ίδιο χώρο..

Ένα εκπληκτικό δρώμενο από το ΔΗΠΕΘΕ..

Για την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης.

«Συχνά ακούγεται η ένσταση να μην μένουμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος… Οφείλουμε και να ξεχνούμε και να κοιτούμε μπροστά.. Αυτό είναι αναγκαίο και σωτήριο, υπό την προυπόθεση ότι το παιδευτικό μήνυμα της ιστορίας το πήραμε και το εφαρμόζουμε. Και το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό. Να συνυπάρξουμε ειρηνικά προτάσσοντας εκείνα που μας ενώνουν και περιθωριοποιώντας εκείνα που μας διαφοροποιούν», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας, καθηγητής Μωυσής Ελισάφ.

Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε όλες τις αρχές της πόλης που με υποδειγματικό τρόπο τίμησαν την μνήμη της Εβραικής Κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς πρέπει να λησμονούμε, εκείνοι που προκάλεσαν τον πόνο όμως πρέπει να θυμούνται… Τα θύματα μπορούν να ξεχνούν, οι θύτες ποτέ..».

Μία εκδήλωση σε άσπρο μαύρο… Μια βροχερή μέρα του Μάρτη.. Η πόλη τιμά ένα δικό της κομμάτι… Θυμάται μια σελίδα από την δική της ιστορία..

epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου