Ιωάννινα: 30 εκατομμύρια και ολοταχώς για κατασκευή η Λεωφόρος Νιάρχου | Epirus World

Ιωάννινα: 30 εκατομμύρια και ολοταχώς για κατασκευή η Λεωφόρος Νιάρχου

Ένταξη στο ΕΣΠΑ και επόμενος σταθμός δημοπράτηση.. Η πολυετής περιπέτεια της Λεωφόρου Νιάρχου, επιτέλους έλαβε τέλος. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την υποβολή του φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ με συνολικό προυπολογισμό τριάντα εκατομμυρίων ευρώ. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται και οι απαλλοτριώσεις που θα γίνουν ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του οδικού άξονα. To σύνολο των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων ανέρχεται στα 267 στρέμματα εκ των οποίων τα 99 φέρονται ως ιδιωτικές.

Η υποβολή του φακέλου περιλαμβάνει δύο υποέργα. Την κατασκευή του κυρίως άξονα με προυπολογισμό 25,5 εκατομμύρια και τις απαλλοτριώσεις με προυπολογισμό 4,5 εκατομμύρια.
Η οδός Νιάρχου, μήκους 4,5 χλμ περίπου, όπως ανέφερε στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, αποτελούσε ιστορικά την “πύλη” των Ιωαννίνων για όλα τα χωριά της περιοχής της Δωδώνης.
 Ταυτόχρονα, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο χωροθετήθηκαν τόσο το Πανεπιστήμιο της πόλης, όσο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί ουσιαστικά όλη την δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Ηπείρου, αλλά και την νότια Αλβανία, ως το πλέον σύγχρονο και βέλτιστα εξοπλισμένο της περιοχής αυτής.
Ως εκ τούτου, υποδέχεται σημαντικό φόρτο κυκλοφορίας, ειδικά στο τμήμα από την πόλη των Ιωαννίνων έως την περιοχή του Πανεπιστημίου – Νοσοκομείου, σε καθημερινή βάση. 
Ταυτόχρονα, η απόληξή της στην Πεδινή, φέρνει την οδό Νιάρχου σε άμεση γειτνίαση με τον κόμβο Εγνατίας οδού - Ιόνιας οδού, ο οποίος θα κατασκευαστεί στην περιοχή ακριβώς πριν από τη σήραγγα Δωδώνης.
Συνεπώς, σε μελλοντικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη πλήρους κόμβου σύνδεσης της οδού Νιάρχου (ως οδού ταχείας κυκλοφορίας πλέον) με τον κόμβο Εγνατίας οδού – Ιόνιας οδού, μπορεί να αποτελέσει μόνιμη και ασφαλέστερη λύση εισόδου προς την πόλη, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα σε βέλτιστο χρόνο και τις απαιτήσεις πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την πλευρά της Ηγουμενίτσας – Αλβανίας.
Σύμφωνα με την μελέτη, μεταξύ των άλλων θα κατασκευαστούν:
  • Ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή των Ιωαννίνων.
  • Πέντε ισόπεδοι κόμβοι κυκλικής μορφής
  • Σύνδεση της Νιάρχου με την Εθνική Ιωαννίνων Άρτας.
  • Παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν του δρόμου
  • Πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στην μία πλευρά του δρόμου και πεζοδρόμιο στην άλλη.
Επίσης περιλαμβάνει μία ακόμη σειρά τεχνικών έργων που θα διασφαλίζουν την λειτουργικότητα του οδικού άξονα.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου