ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την επανέκθεση | Epirus World

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την επανέκθεση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (ΑΜΙ), μητροπολιτικό Μουσείο της Ηπείρου, κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας από την Επανέκθεση (27 Νοεμβρίου 2008), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στην οποία υπάγεται το ΑΜΙ, έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της επετείου της δεκαετίας από την Επανέκθεση.

Το Μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, θεμελιώθηκε το 1964, άνοιξε τις πύλες του το 1973 και το λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Έφοροι Αρχαιοτήτων Σωτήρης Δάκαρης, Ιουλία Βοκοτοπούλου, Ιωάννα Ανδρέου, Αγγέλικα Ντούζουγλη, Κωνσταντίνος Ζάχος. Η Επανέκθεση υλοποίησε προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και πρωτοποριακές εφαρμογές της Μουσειολογίας και της Μουσειογραφίας, με άξονα την αρχαιολογία των πράξεων των ανθρώπων στην Ήπειρο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τις απαρχές του Χριστιανισμού.

Οι θεματικές ενότητες αναδεικνύουν το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των κατοίκων στα παράλια και την ενδοχώρα, από την εποχή των παγετώνων και τη νεολιθική επανάσταση στον Πύρρο, το Κοινό των Ηπειρωτών και τους Ρωμαίους και από την καθημερινή ζωή μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών. Οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στη ζωή, τον θάνατο, τα ήθη και τα έθιμα του αρχαίου κόσμου προβάλλουν τόπους, όπως το Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη Βίτσα, τη Δωδώνη, την Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, και υλικές μαρτυρίες, όπως εργαλεία, όπλα, κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, τεχνουργήματα, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα και ανοίγοντας διαλόγους.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της επετείου της δεκαετίας από την Επανέκθεση έχουν ξεκινήσει ήδη με την έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο» (σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου) στους χώρους του ΑΜΙ (διάρκεια έως 6 Μαϊου 2018). Ακολουθούν: «Στην καρδιά του Μάη του ’68» (σε συνεργασία με τη Photometria, International Photography Festival), «Και τα δέντρα στο Μουσείο;» (σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη), «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου» (σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων), «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου» (σε συνεργασία με διάφορους φορείς), «Ευεργεσία» (σε συνεργασία με διάφορους φορείς), «Η Δωδώνη και η Δύση» (σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Salerno, και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας), «Το χρυσό στεφάνι και η φιάλη της αρχαιοκαπηλίας», «Αναφορά στην αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου».

Επίσης, θα υπάρξει νέα μόνιμη προθήκη με θέμα «Επιλογή από τη Συλλογή Μπούζα», θα εκδοθεί ειδικό λογότυπο, συλλεκτικό γραμματόσημο και αναγνωστική σφραγίδα και θα δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις Συλλογές του ΑΜΙ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας επισκέφθηκαν το Μουσείο άνω των 100.000 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν 17 περιοδικές εκθέσεις, 5 κατάλογοι και 37 εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενημερωτικό φυλλάδιο για το Μουσείο διατίθεται σε 6 γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και πολωνική), ενώ λειτουργεί ψηφιακή ξενάγηση με χρήση tablet.

To AMI έτυχε τιμητικής διάκρισης από το European Museum Award το 2012. Την ίδια χρονιά η γλύπτρια Ναταλία Μελά, σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη, δώρισε το ατσάλινο έργο της «Οπλίτης», το οποίο κοσμεί τον κήπο της ανατολικής εισόδου του Μουσείου.

Τέλος, η Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων θα τιμήσει τους Εφόρους Αρχαιοτήτων, καθώς και παλαιούς και νέους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, που από την ίδρυση του Μουσείου έως σήμερα αφιέρωσαν κόπους και κομμάτια της ζωής τους για τους δημόσιους σκοπούς και στόχους της Υπηρεσίας.

mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου