Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν | Epirus World

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν το Μαξίμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με σκοπό η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου να γίνει την Πέμπτη.

Οι αλλαγές σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα είναι περιορισμένες, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου, καθώς και από την πρόσφατη απομάκρυνση του Κώστα Ζουράρι.

Ωστόσο αν και όλοι μιλούν για έναν «διορθωτικό» ανασχηματισμό, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και προνόμιο του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργού Οικονομίας, ως πιθανοί αντικαταστάτες, συζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας. Για τη θέση της κυρίας Αντωνοπούλου δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, αν και υπήρξαν εισηγήσεις τις αρμοδιότητές της να αναλάβει η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κρίσιμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου λόγω και των θεμάτων υγείας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Μουζάλας είναι πιθανό να υπάρξει αντικατάστασή του. Ένα από τα ονόματα τα οποία συζητούνται είναι εκείνο του υφυπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αν και από το Μαξίμου κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική παρουσία του στο υπουργείο Άμυνας και η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και δεν θα ήθελαν να διαταράξουν αυτές τις ισορροπίες.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο αποτελεί ο Νίκος Τόσκας, παρότι και σε αυτή την περίπτωση η παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κρίνεται ως επιτυχημένη και εκτιμάται ότι θα ήταν καλό να παραμείνει στην θέση του. Για τους λόγους αυτούς δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση μέσω της αναβάθμισης του νυν υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, ενώ συζητείται και η περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη.

Πιθανή θεωρείται η αποχώρηση από την κυβέρνηση της Λυδίας Κονιόρδου, καθώς η παρουσία της στο υπουργείο Πολιτισμού δεν θεωρείται πετυχημένη, ενώ «γρίφος» παραμένει η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με πληροφορίες να μην αποκλείουν την μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο - ενδεχομένως και στο Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που τελικώς τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος ο Ευάγγελος Αποστόλου - και την κάλυψη της θέσης του από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στους αμετακίνητους πάντως συγκαταλέγονται οι περισσότεροι υπουργοί με θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Κοτζιάς, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και βέβαια ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ο οποίος θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας.
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου