Σαν σήμερα - Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Φεβρουαρίου | Epirus World

Σαν σήμερα - Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Φεβρουαρίου

399 π.Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.
360: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.
1564: Γεννήθηκε ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί.
1854: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
1898: Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος με αφορμή την ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ «Μέιν», στο λιμάνι της Αβάνας, στην ισπανοκρατούμενη Κούβα.
1902: Στη Γερμανία, εγκαινιάζεται το μετρό του Βερολίνου.
1936: Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen.
1961: Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ χάνει τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το Μπόινγκ 707, στο οποίο επέβαινε, συντρίβεται στο Βέλγιο.
1965: Ένα κόκκινο και άσπρο φύλλο του σφένδαμου γίνεται σύμβολο της σημαίας του Καναδά, αντικαθιστώντας το Κόκκινο Λάβαρο.
1995: Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
1999: Ο ηγέτης του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες αστυνομικούς και παραδίδεται στους Τούρκους διώκτες του.
2003: Σε περισσότερες από 600 πόλεις όλου του κόσμου, χιλιάδες διαδηλωτές τάσσονται κατά του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 30εκατ. άνθρωποι. Τελικά δεν έπεισαν την κυβέρνηση Μπους.
2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

Γεννήσεις

1571 - Μίχαελ Πρετόριους, Γερμανός συνθέτης
1710 - Λουδοβίκος ΙΕ', βασιλιάς της Γαλλίας
1748 - Τζέρεμι Μπένθαμ, άγγλος νομικός και φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας του ωφελιμισμού
1812 - Τσαρλς Λούις Τίφανι, Αμερικανός κοσμηματοπώλης
1835 - Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος
1857 - Φεντερίκο Χάλμπχερ, Ιταλός κλασικός αρχαιολόγος και επιγραφικός
1861 - Σαρλ Εντουάρ Γκιγιόμ, Γάλλος φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1920
1861 - Άλφρεντ Νορθ Χουάιτχεντ, Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος
1983 - Αντώνης Αρέστη, Κύπριος παραολυμπιονίκης

Θάνατοι

1887 - Ιωακείμ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1971 - Δημήτριος Λούνδρας, Έλληνας γυμναστής
1988 - Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική
2008 - Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου