Δίκτυο καταγραφής σεισμών από μαθητές! | Epirus World

Δίκτυο καταγραφής σεισμών από μαθητές!

Το δικό τους δίκτυο καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει στην επικράτεια 13 σχολεία, τα οποία έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιους σεισμογράφους, που εποπτεύονται μέσω κεντρικού υπολογιστή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών...

Το Ινστιτούτο παρακολουθεί τις καταγραφές του σχολικού δικτύου, λαμβάνει τις πληροφορίες που στέλνουν οι σεισμογράφοι τους και, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία γύρω από την έρευνα για τους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό προκήρυξε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο», σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, όπου οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες θα μπορούν να υποβάλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση από ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών μέχρι τις 23 Μαρτίου. Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, θα επιλεγούν οι δέκα καλύτερες εργασίες, ενώ οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στις 27 Απριλίου.

Για την αξιολόγηση των εργασιών λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα, η επιστημονική ορθότητα, η παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης (οπτικοακουστικό υλικό), η ανάπτυξη δεξιοτήτων (διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα) και η αντίληψη πολιτικής προστασίας από τους μαθητές για την αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπτώσεων των σεισμών στη χώρα.

Το σχολικό δίκτυο λειτούργησε πιλοτικά το 2016 με τους σεισμογράφους των σχολείων: Ελληνογερμανική Αγωγή (Παλλήνη), Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, Λύκειο Αυλωναρίου Εύβοιας, Γυμνάσιο Αγνάντων Άρτας, Λύκειο Αργοστολίου. Στη συνέχεια το εμπλουτίστηκε με περισσότερους σεισμογράφους σχολείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και οι οποίοι λειτουργούν όλο το 24ωρο.Το σχολικό δίκτυο έχει καταγράψει τους πρόσφατους σεισμούς στην Αθήνα και στο Κιλκίς, εντοπίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος και το επίκεντρό τους, όπως και άλλους σεισμούς στην επικράτεια, αλλά επίσης σεισμούς στην Τουρκία, το Μαυροβούνιο, το Ιράν, τη Ρωσία, ακόμη και μία πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο επιδιώκει τη διεύρυνση του σχολικού δικτύου σεισμογράφων στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, ενώ έχει εγκαταστήσει και δικούς της σεισμογράφους, εφτά σε ελληνικά σχολεία, δύο σε σχολεία της Τουρκίας, έναν στην Κύπρο, έναν στη Βουλγαρία και δύο στη Νάπολη της Ιταλίας, οι οποίοι επίσης συνδέονται με το δίκτυό του και στέλνουν τις πληροφορίες των καταγραφών τους.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου