Γιάννενα: Πλήγμα για την ΒΙΠΕ και την περιοχή οι μονάδες βιοαερίου… | Epirus World

Γιάννενα: Πλήγμα για την ΒΙΠΕ και την περιοχή οι μονάδες βιοαερίου…

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Ζίτσας αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ, στις πέντε μονάδες βιοαερίου που θέλουν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, αρνητικά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων έχουν γνωμοδοτήσει τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ωστόσο η Αποκεντρωμένη φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει την διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε την παρουσία κατοίκων και εκπροσώπων φορέων στη συνεδρίαση.

Υπό την πίεση της παρουσίας αυτής απόφαση για την λειτουργία των πέντε μονάδων που θα δέχονται απόβλητα από πτηνοτροφεία, χοιροστάσια και τυροκομεία, δεν ελήφθη.

Για μονάδες που δεν συνάδουν και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ που στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με την διατροφή έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου ΒΙΠΕ Ελλάδος Χρήστος Γιώτης, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία Βιομηχανική Περιοχή της χώρας δεν υπάρχει εγκατεστημένη παρόμοια μονάδα.

Όπως εξήγησε θα είναι πλήγμα για τους επιχειρηματίες σε μια ΒΙΠΕ χαμηλής όχλησης θέτοντας αρκετές αρνητικές παραμέτρους αλλά και ερωτήματα για την εκλυόμενη οσμή, για τις μεγάλες ποσότητες ζωικών αποβλήτων που θα δέχονται και οι οποίες εικάζεται ότι θα έρχονται από άλλες περιοχές. 

Στην αρνητική του απόφαση εμμένει ο Δήμος της Ζίτσας όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Σφήκας, πόσο δε μάλλον όταν δεν έχει προηγηθεί και η αντίστοιχη ενημέρωση.

Πάντως όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται από πλευράς των κατοίκων και των φορέων θέλησε να κατευνάσει ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και υπεύθυνος Ανάπτυξης Έργων Βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Χρήστος Πετροχείλος, μιλώντας για ένα έργο που έρχεται να λύσει προβλήματα όπως αυτό του μεγάλου ρυπαντικού φορτίου που υπάρχει στην περιοχή από τα ζωικά απόβλητα. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει καμία έκλυση οσμών στο περιβάλλον, ότι δεν θα υπάρχει μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές της χώρας παρά μόνο διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής και μίλησε μόνο για οφέλη, δηλώνοντας ανοικτός για ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με την λειτουργία των εν λόγω μονάδων.

Τελικώς η επιτροπή της Αποκεντρωμένης δεν έλαβε σήμερα απόφαση, ενημερώνοντας ότι όταν αυτή ληφθεί θα υπάρξει ενημέρωση του Δήμου , της Περιφέρειας και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια. 
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου