Γιάννενα: Με αντιδράσεις της Ορθοπεδικής η μεταφορά κλινικών στη νέα πτέρυγα! | Epirus World

Γιάννενα: Με αντιδράσεις της Ορθοπεδικής η μεταφορά κλινικών στη νέα πτέρυγα!

Με τις έντονες αντιδράσεις της Ορθοπεδικής συνοδεύεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την λειτουργία της νέας πτέρυγας, που ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Οι νέοι χώροι είχαν κριθεί απαραίτητοι για την αποσυμφόρηση κλινικών του νοσηλευτικού ιδρύματος και την ανάπτυξή τους, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί σε μήλον της έριδος!

Η διοίκηση του νοσοκομείου πάντως παρέκαμψε της αντιδράσεις –έντονες μάλιστα- της Ορθοπεδικής και αποφάσισε την ανάπτυξη των κλινικών στη νέα πτέρυγα, σε έξι φάσεις.
Το μοντέλο στο οποίο κατέληξε δείχνει αρκετά περίπλοκο ωστόσο στην πορεία θα φανεί αν θα αποδειχθεί λειτουργικό.
Η Ορθοπεδική Κλινική, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή εγγράφων επί έναν περίπου μήνα, θεωρεί ότι με τη νέα χωροθέτηση αποδυναμώνεται και συρρικνώνεται, ενώ ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για την μετακίνηση της Καρδιοχειρουργικής καθώς η απομάκρυνσή της από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έκρινε ότι η Ορθοπεδική δεν αποδυναμώνεται, καθώς με βάση τα στοιχεία η πληρότητά της βρίσκεται στο 51% και είναι αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των κλινικών του νοσοκομείου.
Επίσης έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας από την μεταφορά της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής με την προυπόθεση ότι θα δεσμευθεί ένα ασανσέρ για τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο οι μετακινήσεις θα γίνουν σε πέντε φάσεις.

  • Η πρώτη περιλαμβάνει την μετακίνηση της Οφθαλμολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής. Η δύναμη της Οφθαλμολογικής που σήμερα αριθμεί 32 κρεβάτια θα αυξηθεί με την ολοκλήρωση της μεταφοράς σε 38. Η Αιματολογική θα έχει περισσότερες από τις 22 κλίνες που χρησιμοποιεί σήμερα. Η κλινική ΩΡΛ παραμένει ως έχει.

  • Η δεύτερη φάση προβλέπει την μετακίνηση της Γαστρεντορολογικής, Ενδοκρινολογικής και την επέκταση της πνευμονολογικής.

  • Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την επέκταση της Χειρουργικής, πλαστικής και άλλων χειρουργικών υποειδικοτήτων. Η χειρουργική θα πάρει δέκα κλίνες στο νέο κτίριο και δέκα κλίνες θα δοθούν στην παιδοχειρουργική. Οι 12 κλίνες στο παλιό κτίριο που θα ελευθερωθούν από την χειρουργική θα δοθούν για την ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής. Η πλαστική θα λειτουργεί στην καινούρια πτέρυγα με εννέα κλίνες. 

  • Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει την μετακίνηση και επέκταση της Ορθοπεδικής και την μετακίνηση της Καρδιοχειρουργικής. Τμήμα της Ορθοπεδικής θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο. Η Κλινική στο σύνολό της θα διαθέτει 56 κλίνες, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της παιδο-ορθοπεδικής. Η καρδιοχειρουργική μετακινείται στο Γ2α, αφού διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, δηλαδή ασανσέρ και θα διαθέτει 20 κλίνες.

  • Η πέμπτη φάση περιλαμβάνει την μετακίνηση και επέκταση των καρδιολογικών και του αιμοδυναμικού. Οι δύο Καρδιολογικές θα επεκταθούν στη νέα πτέρυγα με δέκα κλίνες ενώ στη νέα πτέρυγα θα βρίσκεται και το αιμοδυναμικό.

  • Η έκτη φάση περιλαμβάνει την διευθέτηση άλλων χώρων. Έτσι η αίθουσα του αιμοδυναμικού θα χρησιμοποιείται από τους ακτινολόγους, ενώ οι χώροι που εκκενώνονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία από την Οφθαλμολογική και τις Καρδιολογικές Κλινικές θα διατεθούν σε δεύτερη φάση, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από την ανάπτυξη της Μονάδας στήριξης της εξατομικευμένης ιατρικής και της μοριακής ιατρικής, την αναβάθμιση του εργαστηρίου τοξικολογίας και τις λοιπές ανάγκες.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου