Ρίγη συγκίνησης.. Οι πρώτες εκταφές Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία… Και αντιδράσεις | Epirus World

Ρίγη συγκίνησης.. Οι πρώτες εκταφές Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία… Και αντιδράσεις

ΦΩΤΟ- Είναι εικόνες που προκαλούν ρίγος. Και φέρνουν δάκρυα. Τα οστά των Ελλήνων φαντάρων, πεσόντων το 1940, πρόχειρα ενταφιασμένων σε χωράφια και βουνά της Αλβανίας. Είναι τα πρώτα που ταυτοποιήθηκαν με την έναρξη των εκταφών που επιτέλους έγινε. Οι εκταφές ξεκίνησαν στο Ντραγκότι, κοντά στο Τεπελένι και γίνονται με την επίβλεψη μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής.

Στις πρώτες φωτογραφίες από τις εκταφές που προβάλλονται από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, διακρίνεται ο αριθμός αναγνώρισης του στρατιώτη που έπεσε πολεμώντας τον φασισμό.
Οι πρώτες εκταφές λοιπόν έγιναν. Και οι πρώτες ταυτοποιήσεις. Η Ελλάδα, με καθυστέρηση επτά δεκαετιών κάνει το χρέος της. Προς την ιστορία αφενός και προς τον άνθρωπο αφετέρου. Προς τις χιλιάδες οικογένειες των πεσόντων που χρόνια τώρα δεν ξέρουν που βρίσκεται το δικό τους αγαπημένο πρόσωπο, για να κάνουν το αυτονόητο. Να ανάψουν ένα κερί.
Η έναρξη των εκταφών προκάλεσε και διαμαρτυρίες ακραίων κύκλων της Αλβανίας. Διαμαρτυρίες τις οποίες είχαν προαναγγείλει. Ομάδες πολιτών με πανό και σημαίες, με συνθήματα εναντίον της Ελλάδας και υπέρ των Τσάμηδων επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου γίνονται οι εκταφές και να καταστρέψουν τον φράκτη, όμως απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας.
Οι εκταφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 8.000 Ελληνες που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου