Πότε συμφέρει η γονική παροχή | Epirus World

Πότε συμφέρει η γονική παροχή

Με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να βρίσκονται καθ΄οδόν πολλοί ιδιοκτήτες σκέφτονται τώρα αν θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα στην μεταβίβαση κάποιου ακινήτου τους ή αν τους συμφέρει να κάνουν λίγο υπομονή μέχρι να δουν τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα.
Το ύψος του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στο ερώτημα αν συμφέρει τώρα ή αργότερα η γονική παροχή ή η δωρεά η απάντηση εξαρτάται από το είδος του ακινήτου που θα μεταβιβαστεί και την περιοχή.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής η εικόνα είναι η εξής:

  • Στην παρούσα φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς ούτε θα αλλάξει τα αφορολόγητα όρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα που βρίσκονται αρκετά κάτω από τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν και να προβληματίζονται αφού δεν πληρώσουν καθόλου φόρο για τα ακίνητα που θα περάσουν για παράδειγμα στα χέρια των παιδιών τους. Τα αφορολόγητα ποσά και ειδικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι υψηλά και καλύπτουν ακόμη και μια αύξηση των τιμών ζώνης, ειδικά στις περιοχές που σήμερα οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλά στα επίπεδα των 600, 700 και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής ανέρχεται σε 150.000 ευρώ ενώ σήμερα, χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα που η πρώτη κατοικία αποκτάται με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα τέκνα. Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επιβάλλεται φόρος μόνο στο υπερβάλλον ποσό αξίας με συντελεστές 1%, 5% και 10%.
  • Μια γονική παροχή ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως στην Εκάλη, την Κηφισιά, τη Φιλοθέη, τη Γλυφάδα, στο Ψυχικό είναι σήμερα ακριβή λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών. Για περιπτώσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές αξίζει κανείς να περιμένει καθώς αναμένεται μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστά που κινούνται ακόμη και πάνω από 50%. Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι σημαντικό ειδικά για τα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου