Βραβείο αριστείας για τον Δήμο Δωδώνης | Epirus World

Βραβείο αριστείας για τον Δήμο Δωδώνης

Ο Δήμος Δωδώνης, είναι ένας από τους πέντε της Ελλάδας που τιμήθηκε με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως επιλαχών τουριστικός προορισμός αριστείας, σε ειδική εθνική τελετή που οργάνωσε στην Αθήνα ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Η διάκριση ήρθε μέσα από την συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα EDEN και οφείλεται κυρίως στην αξία των προτεινόμενων πολιτιστικών πόρων και την τεκμηρίωση της πρότασης που είχε υποβληθεί.

Η εθνική τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής Ανάπτυξης του Γιώργου Τζιάλλα και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Τσέγα κι άλλων στελεχών του Οργανισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και του Λουξεμβούργου.

Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος έκανε την παρουσίαση του Δήμου τονίζοντας ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν κορυφαία στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής ενώ στην εκδήλωση βράβευσης παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού Γιώργος Θεοχάρης.



Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι πέρα από τη βράβευση, η διαδικασία της διάκρισης αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της στενής συνεργασίας Υπουργείου και του ΕΟΤ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους προορισμούς σε όλη τη χώρα, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, την ανάδειξη νέων προορισμών καθώς και την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός.

Η κ. Κουρνέτα τόνισε ότι «η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έρχεται να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως ασφαλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο». Ο πολιτισμός ανέφερε «είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους άξονες της τουριστικής μας πολιτικής με στόχο το βιώσιμο τουρισμό.

Ο κ. Τσέγας επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά βραβεία EDEN αναδεικνύουν προορισμούς λιγότερο γνωστούς στο ταξιδιωτικό κοινό και αποτελούν κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν και να επωφεληθούν μεταμορφώνοντας την πόλη τους σε εν δυνάμει τουριστικό προορισμό. Ευχήθηκε η εκδήλωση να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όλων των περιφερειακών προορισμών της χώρας.



Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στην διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε την παρουσίαση του Δήμου και των σημαντικότερων πολιτιστικών αποθεμάτων, επισημαίνοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο οικουμενικών διαστάσεων.

Όπως τόνισε, ο Δήμος Δωδώνης συμμετέχει σε μία σειρά δικτύων τα οποία έχουν επίκεντρο τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται η συμμετοχή στο δίκτυο INT-HERIT του URBACT III, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με εστίαση στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Έχει αναπτύξει μία σειρά συνεργασιών προκειμένου να βελτιώσει την εξωστρέφειά του με τελικό σκοπό να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Οι συνεργασίες αφορούν φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού και γίνονται μέσω διασυνοριακών και διακρατικών έργων, καθώς και μέσω δράσεων προβολής και δημοσιότητας.

Ειδική μνεία έκανε στο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θεσμοθετήθηκε την προηγούμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την φετινή θερινή περίοδο.

«Η πολιτιστική κληρονομιά και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν για τον Δήμο Δωδώνης κορυφαία αναπτυξιακή επιλογή και να είναι οι παράγοντες εκείνοι που δουλεύοντας με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή, στην ανάπτυξη και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», επεσήμανε ο Δήμαρχος.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου