Αντιδράσεις από τους ξενοδόχους της Πρέβεζας για το νέο φόρο διαμονής που έκανε πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά | Epirus World

Αντιδράσεις από τους ξενοδόχους της Πρέβεζας για το νέο φόρο διαμονής που έκανε πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά

Ποδαρικό με φόρο διαμονής για τα τουριστικά καταλύματα της χώρας μας άπό 1.1.2018, όταν και τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016, χωρίς καν να έχει υπάρξει εφαρμοστική εγκύκλιος – απόφαση, από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι διατάξεις του άρθρου αυτού πρόκειται να τροποποιηθούν άμεσα, ώστε να καθοριστεί ρητά ότι το πρόσωπο που βαρύνεται με το φόρο είναι σε κάθε περίπτωση ο ταξιδιώτης – διαμένων – χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος, καθώς και ότι για την επιβολή του φόρου εκδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα. Επιπλέον με τις νέες διατάξεις θα αποσαφηνίζεται ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
Δεδομένης της επικείμενης τροποποίησης της διάταξης σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση της σχετικής απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου, καθώς και περισσότερες διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή του, θα εκδοθούν αμέσως μετά την θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κάνει λόγο για «απίστευτη προχειρότητα», ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το πρόεδρο της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε Πρέβεζας κ. Πολύκαρπος Χαλκίδης μας σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο το νέο φορολογικό μέτρο της κυβέρνησης : » Ο μόνος κλάδος που υπήρχε η ελπίδα και η αισιοδοξία για την τύχη της οικονομίας αυτής της χώρας ήταν και παραμένει ο τουρισμός, άλλα βλέπουμε οι τελευταίες κυβερνήσεις και οι δανειστές να θέλουν να διαλύσουν και να αποσυνθέσουν οποίο επάγγελμα μπορεί να έχει μέλλον στην Ελλάδα . Ο Φόρος διαμονής ακόμα και αν τον επιβαρύνονται οι ταξιδιώτες, είναι μείον για τον τουρισμό, καθώς καθιστά την χώρα μας έναν ακριβό προορισμό. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας είναι ήδη στο κόκκινο και πολλές από αυτές κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς. Μόνο οι οικογενειακές μονάδες παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές»



Τέλος ευχόμενος Καλή χρονιά και καλή νέα τουριστική σεζόν έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2018 ενώ απευθυνόμενος στους τοπικούς άρχοντες τόνισε πως «Πρέπει οι τοπικοί άρχοντες κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι τα έργα υποδομής και η ανάπτυξη του τόπου δεν γίνονται από τα γραφεία άλλα με επικοινωνιακή πολιτική και προώθηση των συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Χρειάζεται εξωστρέφεια και όχι εγωκεντρισμός. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή μας . Φτάνουν οι παρελάσεις των υπουργών στην περιοχή μας, το νέο έτος θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε. »

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση έχει ως εξής: Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 3 αστέρων: 1,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 4 αστέρων: 3 ευρώ. Ξενοδοχεία 5 αστέρων: 4 ευρώ. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,5 ευρώ
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου