Μπλε… κανονιέρηδες | Epirus World

Μπλε… κανονιέρηδες

Το 193ο παιχνίδι ήταν το αποψινό μεταξύ των δύο συλλόγων του Λονδίνου. Ένα παραδοσιακό ντέρμπι της αγγλικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Στο πέρασμα των χρόνων, συνολικά 28 ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα και των δύο ομάδων και από τα σημερινά τους ρόστερ, Φάμπρεγας (Τσέλσι) και Τσεχ (Άρσεναλ) βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στους δύο ποδοσφαιριστές είναι πως ο Ισπανός μέσος δεν πήγε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη (ενδιάμεσος σταθμός η Μπαρτσελόνα), αντίθετα με τον Τσέχο τερματοφύλακα, ο οποίος το 2015 έφυγε από την Τσέλσι και μετακόμισε στην Άρσεναλ. Στην ίδια λίστα με τον Τσεχ βρίσκονται και οι παρακάτω.
Γιόσι Μπεναγιούν
Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ ήταν οι πρώτοι του σταθμοί του στην Αγγλία, με την Τσέλσι να δαπανά 5,5 εκατομμύρια λίρες, το 2010, προκειμένου να τον αποκτήσει. Ωστόσο, ο Ισραηλινός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, με αποτέλεσμα το επόμενο καλοκαίρι, οι «μπλε» να τον παραχωρήσουν με τη μορφή δανεισμού στην Άρσεναλ. Με τους «κανονιέρηδες» έπαιξε περισσότερο, όμως έμεινε μόλις για μία σεζόν, επιστρέφοντας στην Τσέλσι, πριν δοθεί ξανά αλλού δανεικός.
Λασανά Ντιαρά
Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος το 2005 τον πήρε στην Τσέλσι ως το «νέο Μακελελέ». Ωστόσο, ο Γάλλος αμυντικός μέσος δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα των «μπλε» και με το συμβόλαιό του να λήγει τον Ιανουάριο του 2008, ο σύλλογος αποφάσισε να τον πουλήσει το καλοκαίρι του 2007, ώστε να μην τον χάσει ως ελεύθερο. Στην τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου, ο Ντιαρά μετακόμισε στην Άρσεναλ, ελπίζοντας πως θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και μετά από έξι μήνες αποχώρησε.
Γουίλιαμ Γκαλάς
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήταν αυτός που τον είχε πάει στην Τσέλσι το 2001, με τον πολυθεσίτη αμυντικό να μένει για πέντε χρόνια στο Στάμφορντ Μπριτζ και να κατακτά δύο πρωταθλήματα, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Μετά την άρνησή του να ανανεώσει το συμβόλαιό (ήθελε περισσότερα χρήματα) και να επιστρέψει στην ομάδα μετά το Μουντιάλ του 2006, ο Γκαλάς μετακινήθηκε στην Άρσεναλ, ως «αντάλλαγμα» για τη μεταγραφή του Άσλεϊ Κόουλ στους «μπλε». Μάλιστα, τότε είχε προκαλέσει αίσθηση η επιλογή του Αρσέν Βενγκέρ να του δώσει τη φανέλα με το Νο10, αν και ο Γάλλος ήταν αμυντικός. Στο Emirates έμεινε τέσσερα χρόνια, χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο.
Άσλεϊ Κόουλ
Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Άρσεναλ και το 1999, στα 19 του, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Με τους «κανονιέρηδες» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, με τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2005, τον προσέγγισαν η Τσέλσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο, χωρίς να είναι ενήμερη η Άρσεναλ, με αποτέλεσμα άπαντες να τιμωρηθούν από την αγγλική ομοσπονδία. Ένα χρόνο αργότερα, ο συγκεκριμένος «γάμος» υλοποιήθηκε, με την Άρσεναλ να ζητά 25 εκατομμύρια λίρες, όμως οι δύο πλευρές τα βρήκαν στα 5 εκατομμύρια συν τον Γουίλιαμ Γκαλάς. Η στάση του Κόουλ όλο αυτό το διάστημα είχε εξοργίσει τους φίλους των «κανονιέρηδων», οι οποίοι του έβγαλαν το παρατσούκλι “Cashley”, πιστεύοντας πως ο Άγγλος αριστερός μπακ προτίμησε τα περισσότερα χρήματα που του έδινε η Τσέλσι. Στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Άσλεϊ Κόουλ έμεινε οκτώ χρόνια, κατακτώντας - μεταξύ άλλων – πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.
Τζον Χόλινς
Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Τσέλσι και το 1963, σε ηλικία 17 ετών, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Στο Στάμφορντ Μπριτζ έμεινε μέχρι το 1975, όμως δεν έκανε τότε το δρομολόγιο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μετά από ενδιάμεσο σταθμό την ΚΠΡ, ο Άγγλος μέσος πήγε το 1979 στην Άρσεναλ, όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια. Το 1983, ο 37χρονος πλέον Χόλινς επέστρεψε στην Τσέλσι, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο.
Τόμι Μπάλντγουιν
Η πρώτη ομάδα στην καριέρα του ήταν η Άρσεναλ, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1962, σε ηλικία 17 ετών. Ωστόσο, το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα έγινε το 1965, ενώ ένα χρόνο μετά αποτέλεσε «αντάλλαγμα» στη μεταγραφή του Γκράχαμ από την Τσέλσι στην Άρσεναλ. Ο Μπάλντγουιν αγωνίστηκε οκτώ χρόνια στους «μπλε», με τη μεγαλύτερή του επιτυχία να έρχεται το 1971, όταν στον (διπλό) τελικό του Καραϊσκάκη ήταν από τους πρωταγωνιστές της Τσέλσι, στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων, επί της Ρεάλ Μαδρίτης.
Τζόρτζ Γκράχαμ
Το 1964 η Τσέλσι τον απέκτησε από την Άστον Βίλα, έναντι 5 χιλιάδων λιρών. Στους «μπλε» έμεινε μόλις δύο χρόνια, κατακτώντας ένα Λιγκ Καπ. Το 1966, η Άρσεναλ έψαχνε τον αντικαταστάτη του Τζο Μπέικερ, δίνοντας 50 χιλιάδες λίρες και τον Τόμι Μπάλντγουιν στην Τσέλσι, προκειμένου να αποκτήσει τον Σκωτσέζο μεσοεπιθετικό. Το 1970, ο Γκράχαμ πήρε το κύπελλο εκθέσεων με τους «κανονιέρηδες» και ένα χρόνο μετά το νταμπλ στην Αγγλία. Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε προπονητής και ήταν στον πάγκο της Άρσεναλ το διάστημα 1986-1995.
Άλαν Γιανγκ
Στα 18 του, το 1959, έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Άρσεναλ, όμως δεν έμεινε για πολύ στους «κανονιέρηδες». Δύο χρόνια μετά, ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι, έναντι 6 χιλιάδων λιρών. Στο Στάμφορντ Μπριτζ έμεινε οκτώ ολόκληρα χρόνια, όμως μέσα σε αυτό το διάστημα αγωνίστηκε μόλις σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος.
Τόμι Ντόχερτι
Μετά από σπουδαία καριέρα στην Πρέστον, ο Σκωτσέζος μέσος πήρε μεταγραφή στα 30 του, το 1958, για την Άρσεναλ, έναντι 85 χιλιάδων λιρών. Στους «κανονιέρηδες» αγωνίστηκε για τρία χρόνια και το 1961 μετακόμισε στην Τσέλσι, η οποία αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στην καριέρα του, μένοντας μόλις ένα χρόνο.
Πηγή: gazzetta.gr
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου