Σύνοδος Πρυτάνεων: Σοβαρές ενστάσεις στην συγχώνευση με τα ΤΕΙ | Epirus World

Σύνοδος Πρυτάνεων: Σοβαρές ενστάσεις στην συγχώνευση με τα ΤΕΙ

Την σθεναρή αντίσταση των Πρυτάνεων συναντά η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη συνένωση τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Η απόφαση της έκτακτης συνόδου με αφορμή την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνοδεύτηκε από σειρά ενστάσεων για το σύνολο του εγχειρήματος.

Η συνένωση τμημάτων των ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο, είναι θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ήπειρο. Κι αυτό όχι μόνο για το νέο τοπίο που μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή αλλά και για το τοπίο που μπορεί να δημιουργηθεί σε όμορες περιφέρειες, όπως αυτές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Στην Ήπειρο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής ενώ το τοπίο για τα τμήματα του ΤΕΙ που θα περάσουν στην αγκαλιά του Πανεπιστημίου ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων πάντως θεωρεί ότι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μετατροπής Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, προϋποθέτουν την πρότερη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων, με ιδιαίτερη έμφαση:

- στην ακαδημαϊκή ποιότητα πιστοποιημένων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, που αντιστοιχούν σε διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου,

- στην επάρκεια εργαστηριακών και λοιπών υποδομών για εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας,

- στα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά προσόντα του διδακτικού προσωπικού, με τεκμηριωμένο παραχθέν ερευνητικό έργο διεθνούς αναγνώρισης.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αυτονόητο ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία σχεδιασμού ενός πλαισίου μετάβασης σε επόμενη ημέρα για την αναδιαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, από την πρώτη στιγμή, όφειλε και οφείλει να περιλαμβάνει την ουσιαστική και θεσμική συμμετοχή των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Παράλληλα η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει τις αντιρρήσεις της για τις συνεχείς αλλαγές αναφορικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών και ζητάει την πάγια εφαρμογή ενός συστήματος που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκάστοτε κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και θα διασφαλίζει την ποιότητα εκπαίδευσης που οφείλουν να προσφέρουν τα Ιδρύματα της χώρας.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου