Αλβανός ΥΠΕΞ: Τσάμικο και περιουσίες μαζί με την άρση του εμπολέμου | Epirus World

Αλβανός ΥΠΕΞ: Τσάμικο και περιουσίες μαζί με την άρση του εμπολέμου

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην άρση του εμπόλεμου με την Αλβανία, η γείτονα χώρα το συνδέει άμεσα με το Τσάμικο αλλά και με τις διεκδικήσεις περιουσιών στην χώρα μας. Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο Αλβανός ομόλογός του έδωσε την δική του διάσταση στην πορεία των διμερών συνομιλιών.

Η Αλβανία περιμένει από την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική, ανέφερε ο Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News συμπληρώνοντας ότι στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και το τσάμικο ζήτημα.
«Στο πακέτο του εμπόλεμου περιλαμβάνονται οι ιδιοκτησίες, το τσάμικο ζήτημα, το ζήτημα των νεκροταφείων ή κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλβανός Υπουργός.
Οι τρεις δέσμες θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τις ανέλυσε στην συνέντευξή του ο Μπουσάτι είναι:
  • Στη δέσμη της επίλυσης της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των τσάμηδων, είναι το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εδώ, κλπ.
  • Δεύτερον, είναι τα ζητήματα τα σημερινά, αναφέραμε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και στην περίπτωση αυτή για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία καθώς και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα
  • Το τρίτο ζήτημα ή το θέμα  με τη ματιά στο μέλλον, είναι θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, γιατί έχουμε  την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη. Έχουμε επίσης θέματα χερσαίων συνόρων, όχι για τα ίδια τα σύνορα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρησή τους και τον καλύτερο καθορισμό των κανόνων των χερσαίων συνόρων.
Εφ’ όλης της ύλης λοιπόν οι συζητήσεις, όπως τις περιέγραψε ο Μπουσάτι, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει καμία αντίδραση ή απάντηση από την Ελληνική πλευρά.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου