Ποιες είναι οι εναλλακτικές για τις πλαστικές σακούλες | Epirus World

Ποιες είναι οι εναλλακτικές για τις πλαστικές σακούλες

Από την αρχή του έτους παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
Οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,03 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα ενώ η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι εναλλακτικές.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η ζήτηση για υφασμάτινες τσάντες έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και κυρίως από τότε που πρέπει κανείς να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες. Είναι όμως πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον;
Στα περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία πρέπει κανείς να αγοράζει πλέον τις πλαστικές σακούλες, όπως θα ισχύει και στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Για το λόγο αυτό οι πελάτες αναζητούν εναλλακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οι υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια είναι η νέα τάση.
Αστεία μηνύματα που αναγράφονται πάνω στις υφασμάτινες τσάντες όπως «η άλλη μου τσάντα είναι Chanel» ή «μη σπρώχνετε, έχω ένα γιαούρτι μέσα στην τσάντα», τις κάνουν ακόμα πιο περιζήτητες.
Σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπου πωλούνται προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα το dm, οι υφασμάτινες τσάντες από βιολογικό βαμβάκι κάνουν θραύση. Με δυο μόνο ευρώ μπορούν οι πελάτες να αγοράσουν μια τέτοια τσάντα. «Η ζήτηση για τις βιολογικές μας τσάντες δεν μας εξέπληξε διότι είναι η νέα τάση» λέει ο επικεφαλής του dm Κρίστοφ Βέρνερ, χωρίς ωστόσο να θέλει να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.
Μια από τις εταιρείες που παράγει για το dm είναι η εταιρεία Manomama και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Σίνα Τρινκβάλντερ το 2016 πουλήθηκαν τρία εκατομμύρια υφασμάτινες τσάντες κάνοντας το 80% του τζίρου της χρονιάς.
Αντίθετα, οι πλαστικές σακούλες έχουν πάρει την κατιούσα. Ενώ το 2000 διατίθεντο σχεδόν επτά δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια.
Σήμερα εν τω μεταξύ πάρα πολλά επαγγέλματα επωφελούνται από τις υφασμάτινες τσάντες. Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αλλά και τα τυπογραφεία για παράδειγμα, τα οποία τυπώνουν διάφορα σχέδια και φράσεις πάνω στις τσάντες.
Το ζήτημα όμως που έχει ανακύψει είναι πόσο πραγματικά οικολογικές είναι οι υφασμάτινες τσάντες. «Οι βαμβακερές τσάντες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές ώστε να είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να κινηθούν περισσότερο προς τις πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων» λέει η Κaταρίνα Ιστελ από την περιβαλλοντική οργάνωση NABU. Ακόμα και οι χάρτινες τσάντες είναι της μόδας.
Οι βαμβακερές τσάντες επιβαρύνουν το περιβάλλον εξαιτίας της μεγάλης χρήσης νερού για την παραγωγή του βαμβακιού αλλά και της χρήσης ζιζανιοκτόνων.
Μια βαμβακερή τσάντα είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον μόνο εάν κάποιος τη χρησιμοποιεί καθημερινά. Εάν απλώς την αγοράσει και την έχει ξεχασμένη στο σπίτι δεν βοηθάει. Εάν όμως τη χρησιμοποιεί πραγματικά συχνά είναι μια καλή εναλλακτική στην πλαστική σακούλα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου