Ταμείο Υποδομών… Φέρνει ζεστό χρήμα στους Δήμους για υλοποίηση σημαντικών έργων | Epirus World

Ταμείο Υποδομών… Φέρνει ζεστό χρήμα στους Δήμους για υλοποίηση σημαντικών έργων

Περισσότερα χρήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αύξηση της επιχορήγησης και δανεισμό με κρατική αποπληρωμή για έργα υποδομών, έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για ένα νέο ταμείο που θα ανοίξει, το Ταμείο Υποδομών, το οποίο στόχος είναι να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους.

Όπως δήλωσε στο Epiruspost ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, το Ταμείο έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει πρωτίστως έργα των Δήμων. Έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει περιορισμένους πόρους για υποδομές.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας και στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση έργων», επεσήμανε ο κ. Κορκολής, υπογραμμίζοντας ότι μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου οι δήμοι θα μπορέσουν να εκτελέσουν έργα μείζονος σημασίας.

Αντιπλημμυρικά, δίκτυα ύδρευσης και δίκτυα αποχέτευσης, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τις σημαντικότερες επιλογές.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων, τα οποία θα καθοριστούν επ΄ακριβώς με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα αποτελέσουν η σκοπιμότητα και η ωριμότητα. Στην περίπτωση που ένα έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, τότε το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει και την μελέτη για την ωρίμανσή του.

«Είναι ένα ταμείο που αφορά τους δήμους, προτάσεις θα δεχθούμε από τους ίδιους τους δήμους, οι οποίοι πρέπει να ετοιμάσουν τους φακέλους τους», σημείωσε ο κ. Κορκολής.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΤΕπ, πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ με γεωγραφική κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια.

Οι πόροι του Ταμείου συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι πόροι αυτοί μπορούν να προσαυξάνονται περαιτέρω από συνεισφορά των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-2020.

Η διαχείριση του Ταμείου ανατίθεται στην ΕΤΕπ.

Το Ταμείο θα αξιοποιήσει πόρους από τις παρακάτω πηγές χρηματοδότησης, ως εξής:

• Συγχρηματοδοτούμενοι πόροι του ΕΠΑΝΕΚ: 200.000.000 ευρώ.

• Επιπρόσθετοι Εθνικοί πόροι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 200.000.000 ευρώ.

• Εθνικοί πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ. οι οποίοι θα προέρθουν από επιστροφές του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA που λειτούργησε την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου