Η αρχοντική Καστοριά | Epirus World

Η αρχοντική Καστοριά

Ανάμεσα σε δυο βουνά, Βίτσι και Γράμμο, και με την ομορφιά της να αντανακλάται στη λίμνη Ορεστιάδα, η Καστοριά είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Μακεδονίας. Η αμφιθεατρική ανάπτυξή της πάνω σε χερσόνησο θυμίζει περισσότερο εικόνα νησιού, γι’ αυτό και λέγεται πως η πόλη παραπέμπει πιο πολύ σε νησιωτικό παρά σε ηπειρωτικό οικισμό.
Η Καστοριά είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Η ιστορία της περιλαμβάνει πολιορκίες και κατακτήσεις αλλά και περίοδο μεγάλης ακμής, κυρίως λόγω των γουναράδικων.
Ένας καλός τρόπος να τη γνωρίσει ο επισκέπτης είναι να κάνει τον γύρο της λίμνης Ορεστιάδας, απολαμβάνοντας τις όμορφες εικόνες και την ευεργετική επαφή με τη φύση, κάτω από πλατάνια και οξιές. Κάτι ξέρουν άλλωστε και τα δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας που ζουν εκεί- από τα οποία πολλά είναι σπάνια ή και απειλούμενα. Ξεχωριστή πινελιά στο ήδη παραμυθένιο σκηνικό οι πλάβες, τα σκάφη των ντόπιων με τα οποία πλέουν στη λίμνη.
Κι από την Ορεστιάδα μπείτε μέσα στην πόλη, για να δείτε τις γραφικές συνοικίες της και τις δεκάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της να συνδέουν το σήμερα με το χθες. Μόνο θαυμασμό προκαλούν τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά της συνοικίας Ντολτσό, «ζωντανοί» μάρτυρες της εποχής της μεγάλης άνθισης της πόλης. Μην παραλείψετε έναν περίπατο στην παλιά γειτονιά Απόζαρι. Η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των αρχοντικών της θα σας γοητεύσει, όπως και οι βυζαντινές εκκλησίες της.
Το παρελθόν της πόλης διατηρείται ολοζώντανο στα πολλά μουσεία της- ορισμένα στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά που πλέον φιλοξενούν πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές. Μεταξύ άλλων, μην παραλείψετε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης.
ΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΣΤΟΡΙΑ
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου