ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Κινηματογραφικές Προβολές - Αφιέρωμα στο Σoβιετικό Κινηματογράφο | Epirus World

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Κινηματογραφικές Προβολές - Αφιέρωμα στο Σoβιετικό Κινηματογράφο

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις Κινηματογραφικές Προβολές με το αφιέρωμα στο Σoβιετικό Κινηματογράφο

Η ΑΠΕΡΓΙΑ
Οι εργάτες ενός εργοστασίου συσπειρώνονται και απεργούν διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πρωτοπόρου Σεργκέι Αϊζενστάιν κατασκευάζει την κινηματογραφική γλώσσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών και πρωτοποριακών για την εποχή πλάνων.
Ο θεωρητικός του κινηματογράφου, Κιθ Ρίντερ, αναφέρεται στην ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου:
«Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας απεργίας που καταπνίγηκε, μ' ένα ποιοτικά διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι μας είχε δείξει μέχρι τότε ο κινηματογράφος. Η παραδοσιακή αντίληψη του ατόμου - πρωταγωνιστή έχει αντικατασταθεί από τον ανθρώπινο τύπο: τα αφεντικά είναι καρικατούρες που καπνίζουν πούρα και οι προβοκάτορες απεργοσπάστες δείχνονται και βγαίνουν από βαρέλια μέσα από τη γη. Για τον Αϊζενστάιν σημασία δεν έχουν τα άτομα σαν άτομα αλλά οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούν.
Η ταινία χρησιμοποιεί με εντυπωσιακό τρόπο το μεταφορικό μοντάζ, ειδικά σε μια σεκάνς που αντιπαραθέτει διαδοχικές εικόνες από ένα σφαγείο όπου σφάζονται βόδια με εικόνες από το μακελειό ανάμεσα στους απεργούς και τους μπράβους της εργοδοσίας - ένα σημείο με μεγάλη δύναμη αποπροσωποίησης. Με αφορμή την "Απεργία", o Αϊζενστάιν μίλησε για μοντάζ των σοκ, κάτι που προχώρησε παραπέρα αργότερα σαν την ουσία του κινηματογράφου - γροθιά, που εξέφραζε την επιθετική δύναμη του κινηματογράφου.
Υπάρχει χιούμορ στην "Απεργία": κάθε χαφιές που εμφανίζεται μεταμορφώνεται σε ζώο... Οσο κι αν πρόκειται για προπαγανδιστικό εύρημα, το χιούμορ στον Αϊζενστάιν βοηθάει στο να μη βιώνει κανείς την ταινία σαν ένα "μισο-ντοκιμαντέρ" που καταγράφει αληθινά γεγονότα. Το θέμα που μπαίνει, τόσο μέσα από την αφηγηματική μέθοδο όσο και μέσα από το ίδιο το θέμα, δεν είναι "πώς ήταν τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σ' αυτή τη συγκεκριμένη απεργία", αλλά "πώς γίνεται μια απεργία"».

Σοβιετική ταινία| 1925 |  Διάρκεια: 94min|Βουβή Ταινία
Σκηνοθεσία :Σεργκέι Μ.Αιζεστάιν
Παίζουν: Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ, Μαξίμ Στράουχ
Ημ/νία-Ώρα προβολής: Κυριακή  19 και Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 20:15

Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
41ος(Thefortyfirst) (ΓκριγκόριΤσουχράι) (1956) ΚΥΡ 26 και ΔΕΥΤ 27 Νοεμβρίου

Νοσταλγία(Nostalgia) (Αντρέι Ταρκόφσκι) (1983) ΚΥΡ 03 και ΔΕΥΤ 04 Δεκεμβρίου

The trial of the road (ΑλεξέιΤζέρμαν) (1971)ΚΥΡ 10καιΔΕΥΤ 11Δεκεμβρίου

Καλλιτεχνικό Σωματείο «ΕΞΑΥΔΑ»
Κουντουριώτου 31

Τηλ.  επικοινωνίας 6945377240
Mail : exavda.group@gmail.com
FB: Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα

epirusgate
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου