Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών πιθανόν αποσυντονίζουν τον ύπνο | Epirus World

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών πιθανόν αποσυντονίζουν τον ύπνο

Οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες πιθανότατα να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον 24ωρο ρυθμό του οργανισμού μας.

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον ύπνο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 70 άτομα ηλικίας 18-45 ετών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα υποβάλλονταν σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εφάμιλλη του κινητού τους πριν πάνε για ύπνο, ενώ, στην άλλη ομάδα υποβάλλονταν σε εικονική ακτινοβολία. Όμως και οι δύο ομάδες δεν γνώριζαν ποια εκτίθεται σε κανονική ακτινοβολία και ποια σε εικονική. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα συμπτώματα όλων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση διάρκειας 3 ωρών στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, σε περίπου 40 άτομα προκάλεσε εμφανή συμπτώματα και αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι οι πληροφορίες είναι λίγες καθώς ήταν πολύ μικρός ο αριθμός συμμετεχόντων, ενώ πρόσθεσαν ότι μεγαλύτερες με αριθμό μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όπως είπαν, μένει να απαντηθεί για ποιο λόγο οι εθελοντές οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονται σε ακτινοβολία είχαν προβλήματα τόσο υποκειμενικά όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, σύγχυση όσο και αντικειμενικά όπως διαφάνηκε στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Μέχρι να υπάρξουν πιο εκτενείς μελέτες και πιο αναλυτικά συμπεράσματα οι ερευνητές συστήνουν στο κοινό να μην χρησιμοποιεί το κινητό πριν τον ύπνο ή να μην κοιμάται με αυτό δίπλα στο κομοδίνο του.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου