Γιάννενα: Εκ νέου υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο Αλ. Καχριμάνης | Epirus World

Γιάννενα: Εκ νέου υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο Αλ. Καχριμάνης

Ανακοίνωσε έμμεσα την κάθοδό του, στη συζήτηση για την απλή αναλογική – Ισοσκελισμένος και προσαρμοσμένος στις δύσκολες συνθήκες, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, για το 2018.

Την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ανακοίνωσε έμμεσα κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στη συνεδρίαση, τέθηκε στο επίκεντρο η εφαρμογή ή μη της απλής αναλογικής, που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και την κυβέρνηση σύμφωνα με συνεχής δηλώσεις και αναφορές, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων στους κόλπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της ΕΝΠΕ, για «μια νέα «Καταλονία».

Ως βασικό επιχείρημα, για την ανάγκη της αλλαγής, παρουσιάζεται η μικρή ή μεγάλη αντίστοιχα διαστρέβλωση της εκπροσώπησης στον αριθμό των συμβούλων, αφού στο έως σήμερα ισχύον σύστημα, ο εκλεγείς στον β’ γύρο, λαμβάνει το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που έλαβε στον α’ γύρο (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 20% των ψήφων, έχει στο τέλος το 60% των εδρών).
Στην εισήγησή του, ο Κ. Μπασιούκας, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται με την μεταφορά πόρων και όχι μόνο αρμοδιοτήτων.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Η απλή αναλογική, όπως ανέφερα και στο Περιφερειακό Συνέδριο θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κόσμος όμως όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα μας δώσει τέτοια δύναμη που δε θα έχουμε καμία ανάγκη αν έχει περάσει η απλή αναλογική ή όχι.

Μερικοί ψάχνετε ρόλο, όμως καλό θα είναι να γυρίσετε στην κοινωνία για να μάθετε σε ποιο πλευρό είστε κοιμισμένοι», ήταν η αναφορά του κ. Καχριμάνη.

Ο προϋπολογισμός
Ακολούθησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον εισηγητή της Περιφερειακής Αρχής Κ. Σιαράβα, συντάχθηκε «με γνώμονα και οδηγό την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών με έσοδα και έξοδα που δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες η προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα για το έτος 2018 αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 93.240.762,67€ και τα έξοδα στο ποσό των 117.941.368,72€.

Η διαφορά των 24.700.606,05€, θα καλυφθεί από προσυπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2017.

Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του είναι.

1.Η ορθολογική κατάρτιση του με εγγραφή εισόδων που αναμένεται να εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών.
2.Η εναρμόνιση του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
3.Η συγκράτηση δαπανών και ορθολογική διαχείριση των πόρων.
4.Η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με σκοπό να έχουμε επαρκή ρυθμό ανάπτυξης στη περιοχή μας.

Ειδικότεροι στόχοι προϋπολογισμού, είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 η και κάτω από αυτά με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί η πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2018.

Ο κ. Σιαράβας τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια της Ηπείρου είναι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η ενδυνάμωση της μεταποίησης.

«Ειδικότερα αναφέρομαι στην αναγκαία συνέχιση της Ιονίας οδού από Κοσμηρά σε Κακαβιά τη σύνδεση της Αμβρακίας οδού με την Ιωνία, η δημιουργία της  σύνδεσης της Ιονίας με την Πρέβεζα, η ολοκλήρωση την έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αξιοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων για τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και για τη μεταφορά εμπορευμάτων».

Στην αρχή της εισήγησής του, ο κ. Σιαράβας, αναφέρθηκε στην απαξίωση του θεσμού των Περιφερειών.
«Σήμερα η κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού του έτους 2018 συμπίπτει με την οικονομική κρίση της χώρας μας που διανύουμε για 8ο έτος και είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα δημόσια οικονομικά της περιφέρειας. 

Σε σχέση με την έναρξη του θεσμού του Καλλικράτη τα διαθέσιμα θεσμοθετημένα αλλά και νομοθετημένα έσοδα της αιρετής περιφέρειας έχουν περικοπεί σε τραγικό βαθμό. Ταυτόχρονα το κράτος προχώρησε σε εκχώρηση αρκετών αρμοδιοτήτων χωρίς όμως τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους που δυστυχώς ποτέ δεν δόθηκαν π.χ ΤΟΕΒ. 
Εμείς ως περιφερειακή αρχή μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική και φοροεισπρακτική του κράτους πάνω από όλα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. 

Ο προϋπολογισμός που σήμερα καλούμε να ψηφίσουμε συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών με έσοδα και έξοδα που δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες η προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Κυρίες και κύριοι αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν υλοποιείται π.χ το άρθρο 260 του νόμου 3852/2010 όπου ορίζετε η χρηματοδότηση των περιφερειών ως ποσοστό 2,4 % στο φόρο εισοδήματος και 4 % στο ΦΠΑ. Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν το υλοποίησε. 

Ο λόγος είναι απλός να μην έχουν οικονομική αυτοτέλεια οι περιφέρειες και δεν φτάνει μόνο αυτό σήμερα που οι περιφέρειες υποχρηματοδοτούνται και τα προβλήματα στη κοινωνία μεγαλώνουν φτώχεια, ανεργία υπανάπτυξη προσφυγικό ελαστικές μορφές απασχόλησης απλήρωτη εργασία η πολιτεία αντί να ασχολείται με τη λύση των προβλημάτων ασχολείται με τη θεσμοθέτηση των γενικών γραμματέων ως κρατικούς επιτρόπους με προφανή στόχο τη χειραγώγηση τους.

Σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε σήμερα της οικονομικής ασφυξίας και της ατελείωτης της λιτότητας χωρίς τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το τραπεζικό σύστημα προσπαθήσαμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και με δεσμεύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν. 

Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού οικονομικό έτος 2018 ελήφθησαν τα οριζόμενα της 25596/26/7/2017 ΚΥΑ του υπουργείου εσωτερικών διοικητικής ανασυγκρότησης λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν», σημείωσε.

Ο Δ. Χαμπίμπης από την «Συμμαχία Ηπειρωτών» ο Κ. Κωτσαντής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Ν. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή» και ο Ν. Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» εξήγησαν τους λόγους για τους οποίος καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, με κριτική ωστόσο περισσότερο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και λιγότερο στην πολιτική που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή.
proinanea.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου