Εξτρεμιστές στη Μόσχα αντιδρούν σε ταινία για τον τελευταίο τσάρο | Epirus World

Εξτρεμιστές στη Μόσχα αντιδρούν σε ταινία για τον τελευταίο τσάρο

Έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των φανατικών Ορθοδόξων και των σύγχρονων οπαδών του τσάρου έχει προκαλέσει η πρώτη προβολή της ταινίας «Ματίλντα» του ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, που έχει ως θέμα το ειδύλλιο του τσάρου Νικολάου Β’ με τη διάσημη τότε μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκαγια.
Η πρώτη προβολή της στη Μόσχα είχε προγραμματισθεί για τις 11 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο «Ιλιουζιόν»,αλλά αναβάλλεται για «τεχνικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Sarafan PR που έχει αναλάβει την διανομή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε πως η πρώτη προβολή της ταινίας στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.
Σήμερα το πρωί έξω από το γραφείο του δικηγόρου του ρώσου σκηνοθέτη, Κονσταντίν Ντομπρίνιν, άγνωστοί πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα πετώντας προκηρύξεις που έγραφαν «Για τη Ματίλντα, θα καούν!». Ο Ντομπρίνιν δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα που πυρπολήθηκαν δεν ανήκαν σε κανέναν από τους δικηγόρους του γραφείου του.
Τους εμπρησμούς καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «συνιστούν εξτρεμιστικές πράξεις» οι οποίες πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο», ενώ τους συνέδεσε με τις συζητήσεις που γίνονται για το περιεχόμενο της ταινίας «Ματίλντα». Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι « το ζήτημα της προστασίας και της αποτροπής παρόμοιων εξτρεμιστικών επιθέσεων, που είναι πράξεις χουλιγκανισμού, είναι αρμοδιότητα των οργάνων τήρησης της τάξεως». Αλλά και την περασμένη εβδομάδα ο Πεσκόφ είχε καταδικάσει τις οποιεσδήποτε επιθέσεις δηλώνοντας ότι είναι «εντελώς ακατανόητες».
Ωστόσο η σημερινή περίπτωση εμπρησμού που σχετίζεται με την ταινία «Ματίλντα» δεν είναι η πρώτη. Ο σκηνοθέτης Αλξέι Ουτσίτελ έχει δεχθεί απειλές από τους ακτιβιστές της οργάνωσης «Χριστιανικό Κράτος η Αγία Ρωσία», η οποία μεταξύ άλλων έχει απαιτήσει από τους κινηματογράφους της Ρωσίας να μην προβάλουν την ταινία «Ματίλντα», επειδή προσβάλλει τα θρησκευτικά ήθη και αμαυρώνει το κύρος της τσαρικής οικογένειας.
Η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους όλης της Ρωσίας έχει προγραμματισθεί για τις 26 Οκτωβρίου. Η έναρξη της πρώτης προβολής της ταινίας «Ματίλντα» που έγινε σε κινηματόγραφο του Βλαδιβοστόκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθυστέρησε επειδή το αυτοκίνητο που μετέφερε τον σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, οποίος παρέστη στην προβολή, εγκλωβίστηκε σε μποτιλιάρισμα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου